Новината, че при издирването на изчезналата в Атлантическия океан подводница са засечени звукови сигнали, дава надежда, че петимата в екипажа на борда са живи, пише BBC.

Звуците бяха регистрирани от сонарни буйове в рамките на мащабната спасителна операция, която се състезава с времето, за да открие "Титан" насред океанa.

Подводницата се изгуби по време на дълбоководно пътуване към останките на "Титаник" преди три дни.

След изолирането на сигналите, високотехнологичната издирвателна техника беше преместена към района на тяхната локация, съобщиха от бреговата охрана на САЩ.

Въпреки това, досега уредите не са открили нищо.

Засякоха звукови сигнали при издирването на изчезналата подводницаЗвуци от почукване са засечени от канадски самолети на 30-минутни интервали в зоната на търсене, съобщават медии

Запасите от кислород се очаква да свършат около 11 ч. по Гринуич в четвъртък, затова следващите няколко часа са от критично важно значение, допълва BBC.

Според различни информации в медиите, шумовете са чути на интервали от половин час в продължение на около четири часа във вторник.

Дълбоководни експерти твърдят пред BBC, че е трудно да се определи какви биха могли да бъдат тези шумове, без да се видят данните. Командирът, ръководещ издирването, също потвърди, че източникът им е неизвестен.

Възможно е обаче те да са кратки, резки, сравнително високочестотни шумове - издавани от вътрешността на кораба чрез удар на твърд предмет в края на подводницата.

Експедиция до Цената за място в експедицията е 250 000 долара, а останките на

Франк Оуен от Австралийския институт за подводници е сигурен, въз основа на наличната информация, че звуците идват от вътрешността на плавателния съд. "Ако е имало 30-минутен интервал, много малко вероятно е да е нещо друго, освен свързано с човека", заяви той пред BBC.

Според него е твърде възможно шумовете да са по съвет на 77-годишния Пол-Анри Наржоле, бивш водолаз от френския флот и известен изследовател, който е на борда на подводницата.

"Той би трябвало да знае протокола, по който се опитвате да предупредите издирващите сили в такива случаи. На всеки половин час се блъска много силно в продължение на три минути", обяснява Оуен.

До Космоса преди Миналата година Хамиш Хардинг е летял в Космоса с полет на компанията Blue Origin

Решението за преместване на търсенето показва, че властите мислят по подобен начин, отбелязва BBC, но допълва, че при предишни морски търсения - като тези на изчезналия полет MH370 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. и на руската подводница "Курск" през 2000 г., също са били чути подводни шумове, което обаче не е дало резултат.

Според Оуен, другият лъч надежда е, че тези звуци изобщо са били уловени от сонарните буйове. "Титаник" е на 3800 м под повърхността на океана, където се намират те и макар че звуците от дълбоките океански слоеве биха могли да достигнат до тях, по-вероятно е да идват от същия океански слой, обяснява още експертът.

Според него, ако звуците наистина идват от подводницата, спасителите би трябвало да я открият бързо. Въпреки това подводните апарати, изпратени, за да открият произхода на шума, "са дали отрицателни резултати", според последната актуализация на данните от Бреговата охрана на САЩ.