Руски военни хеликоптери са открили огън по конвой от наемници на "Вагнер" в района на град Воронеж, на половината път по 1100-километровата магистрала от Ростов до Москва, съобщава Reuters. Конвоят е съставен от войскови машини и поне един танк на бордови камион, допълва агенцията.

Бойците от частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин заявиха, че контролират Ростов на Дон, град с население над един милион души, близо до границата с Украйна, и бързо напреднаха на север през Западна Русия.

Същевременно, президентът Владимир Путин се закани да потуши въоръжения бунт, който сравни с Гражданската война в Русия отпреди един век.

В столицата Москва има засилено полицейско присъствие, а Червеният площад е преграден с метални заграждения.

"Прекалените амбиции и интереси доведоха до предателство", заяви президентът Путин в телевизионно обръщение, като сравни въстанието в момент на война в чужбина, с революцията и гражданската война в Русия, разразили се по време на Първата световна война.

Путин: Изправени сме пред вътрешно предателство от В руската столица Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция

В отговор Пригожин заяви, че той и хората му нямат намерение да се предават.

"Президентът прави огромна грешка, говорейки за държавна измяна. Ние сме патриоти, борили сме се и се борим за нашата родина", каза Пригожин в аудиопослание. "Не искаме страната да продължава да живее в корупция и измама".

Пригожин поиска министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов да дойдат за разговори с него в Ростов.

Бунтът на наемниците рискува да остави в безпорядък инвазивните сили на Русия в Украйна, точно когато Киев започва най-силната си контраофанзива от началото на войната през февруари миналата година, отбелязва Reuters.

"Слабостта на Русия е очевидна. Пълномащабна слабост", написа украинският президент Володимир Зеленски в съобщение в социалните мрежи. "И колкото по-дълго Русия държи своите войски и наемници на наша земя, толкова повече хаос, болка и проблеми ще си навлече по-късно.", допълни той.

Пригожин, бивш затворник и дългогодишен съюзник на Путин, ръководи частна армия, която включва хиляди бивши затворници, наети от руските затвори. Неговите хора се включиха в най-ожесточените боеве в Украйна, включително в продължителната битка за източния град Бахмут, допълва Reuters.

Пригожин заяви, че бойците му контролират военни обекти в Ростов на ДонРъководителят на частната военна компания Вагнер обяви бунт срещу руската армия

В продължение на месеци Пригожин се обявяваше против висшето ръководство на редовната армия, обвинявайки генералите в некомпетентност и задържане на боеприпаси за неговите бойци. Той не се подчини на заповедта да подпише договор, с който войските му преминават под командването на Министерството на отбраната.

Същевременно, чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че силите му са готови да помогнат за потушаването на бунта на шефа на наемниците на "Вагнер" Пригожин и да използват сурови методи, ако е необходимо, съобщи Reuters.

В изявление, публикувано в Telegram, Кадиров нарече поведението на Пригожин "нож в гърба" и призова руските войници да не се поддават на никакви "провокации".

Международният отзвук след бунта на Светът следи внимателно ситуацията в Русия

Той заяви, че чеченските части се придвижват към "зоните на напрежение" и ще действат, за да "запазят частите на Русия и да защитят нейната държавност".

Кадиров, близък съюзник на президента Владимир Путин, който командва обширни военни сили в Чечения, по-рано беше смятан за съюзник на Пригожин, споделяйки някои от критиките на шефа на "Вагнер" към руската военна йерархия.

През последните седмици обаче чеченските командири, свързани с Кадиров, започнаха да критикуват редовните изблици на Пригожин срещу Министерството на отбраната.