• Избирайки професионални компании за управление на сгради, инвеститорите спестяват време и ресурси, за да се фокусират върху основния си бизнес, минимизират риска от загуби от извършването на неприсъща дейност и защитават инвестицията си, казва Венцислав Саров, мениджър отдел „Експлоатация и поддръжка на имоти“ в PLHome - марката на Планекс Инвест, фокусирана в управлението на бизнес и офис центрове, градски и ваканционни комплекси (или т. нар. фасилити мениджмънт).
  • Бумът в строителството, стремежът към намаляване на разходите за поддръжка от страна на наемателите в бизнес центрове, държавни институции, чуждестранни представителства и индивидуални клиенти, доведе до по-динамичен растеж на ФМ сектора в София, посочва експертът на PLHome.
  • Разширява се и обхватът на услугите по професионално управление и поддръжка на сградите, казва още Саров, с когото разговаряме за тенденциите в сектора и възможностите за развитие.
  • Венцислав Саров се присъединява към екипа на „Планекс Инвест“ през 2017 г., заемайки позицията „Мениджър недвижима собственост“ за София. Има богат опит в работата с клиенти и към настоящия момент ръководи цялостната дейност на компанията по поддръжка и ремонтни дейности в София, Варна и по Черноморието. Има магистърска степен по „Корпоративен мениджмънт“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, а в момента завършва втора магистратура по „Фасилити мениджмънт“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

    Г-н Саров, какви са най-новите тенденции в сектора на фасилити мениджмънт услугите?

    минимизират риска от загуби от извършването на неприсъща дейност

    ФМ услугите

    Акварел Резиденс / Планекс Инвест

    Как оценявате развитието на този пазар у нас през последните 2 години?

    по-динамичен растеж на ФМ сектора в София

    възстановяването е налице

    Какви са различията в изискванията на клиентите?

    Галерия - Планекс Инвест

    Разширява ли се обхватът на услугите по професионално управление и поддръжка в една сграда и какво включва той?

    Кои са най-търсените услуги, предлагани от

    PLHome?

    При жилищните комплекси основно се търсят услуги, които да гарантират безпроблемното обитаване на сградата

    се следи за спазване на Правилника за ползване на общите части

    административните сгради фокусът е върху техническата поддръжка на сградата.

    Какъв тип обекти обслужва вашата компания?

    PLHome

    Какви са възможностите за растеж на бизнеса ви от една страна и предизвикателствата от друга?

    Интензивното строителство в София предполага увеличаване на търсенето на ФМ услуги в бъдеще

    за да подобрят качеството на обслужване

    Навсякъде е трудно да се намерят квалифицирани кадри

    В каква посока ще се развива професионалният мениджмънт на сгради в България в следващите години и с каква стратегия ще действа

    PLHome?

    Планекс Инвест е инвестиционно-консултантска компания в сферата на строителството, недвижимите имоти, поддръжката на сгради. Една от основните ѝ дейности е управлението на бизнес и офис центрове, градски и ваканционни комплекси. Осигурява цялостна поддръжка, мениджмънт на общите части и етажната собственост, както и ремонтни дейности на отделни жилища, офиси или цели сгради. Дейността се представя под търговската марка PLHome. Компанията има офиси във Варна и София.