Руският генерал Сергей Суровикин е бил таен ВИП член на частната военна компания "Вагнер".

Това показват документи, предоставени ексклузивно на CNN от руския разследващ център "Досие".

Според тях, Суровикин е имал личен регистрационен номер във "Вагнер". Включен е в списъка заедно с поне 30 други висши руски военни и разузнавателни служители, които според Центъра за досиета също са ВИП членове на военната групировка.

Суровикин не се е появявал публично от миналата събота, когато пусна видеоклип, в който моли шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин да спре бунта си.

Оттогава местонахождението му остава неизвестно, припомня CNN.

Къде изчезнаха най-висшите руски генерали?Въоръженият бунт на

Суровикин е награждаван командир на руските военновъздушни сили и става известен с прозвището "генерал Армагедон" заради безмилостната си тактика на бомбардиране на градове в Сирия.

Засега не е ясно какво включва ВИП членството му във "Вагнер", включително дали има финансова изгода от него. Известно е, че Суровикин е имал връзки с групата на наемниците, но документите повдигат въпроси относно близостта на висши членове на руската армия и "Вагнер".

Защо всички говорят за Суровикин?

Суровикин е обект на интензивни спекулации относно ролята му в бунта, след като New York Times съобщи, че генералът "предварително е знаел за плановете на Евгений Пригожин да се разбунтува срещу военното ръководство на Русия". Вестникът се позовава на американски служители, които според него са били информирани за американското разузнаване.

Миналия петък Суровикин публикува видеоклип, в който призовава Пригожин да спре бунта скоро след началото му. От видеопосланието става ясно, че той застава на страната на Путин.

Но записът породи повече въпроси, отколкото отговори относно местонахождението на Суровикин и неговото душевно състояние - той се появи небръснат и със задъхан изказ, сякаш четеше по сценарий.

Запитан за материала на New York Times, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Сега около тези събития ще има много спекулации и слухове. Смятам, че това е просто още един пример за това.

Путин: Всеки шантаж и опит за вътрешен смут е обречен на провалПрезидентът благодари на руснаците за тяхната издръжливост, единство и патриотизъм през последните дни

Арестуван или не

Рускоезичната версия на независимия Moscow Times цитира два анонимни източника от отбраната, според които Суровикин е бил арестуван във връзка с неуспешния бунт.

Популярен блогър с името Рибар отбеляза, че "Суровикин не е виждан от събота" и заяви, че никой не знае със сигурност къде се намира. "Съществува версия, че той е на разпит", допълва той.

Известният руски журналист Алексей Венедиктов - бивш редактор на закритата радиостанция "Ехото на Москва" - също заяви, че Суровикин не е контактувал със семейството от дни.

Други руски коментатори обаче предположиха, че генералът не е бил задържан.

Бившият член на руския парламент Сергей Марков заяви в Telegram, че Суровикин е присъствал на среща в Ростов в четвъртък, но не каза откъде знае това. "Слуховете за ареста на Суровикин разпръскват темата за бунта, за да се насърчи политическата нестабилност в Русия", каза той.

Бунтът в Русия разкрива „пукнатини“ в режима на Путин, каза Блинкен„Това е само поредната глава към една много, много лоша книга, която Путин написа за Русия“, каза държавният секретар на САЩ

Малко след всички тези коментари, руски официален представител опроверга информацията, че генералът е задържан в Москва.

Обществената комисия за наблюдение е получила "много" запитвания от руски и чуждестранни медии дали Суровикин е задържан, заяви в Telegram Алексей Мелников, изпълнителен секретар на комисията.

"Моят отговор е: Той не се намира в Лефортово или в друг следствен арест", каза той, визирайки известния московски затвор, в който често се държат заподозрени в шпионаж или други престъпления срещу държавата. "Дори не искам да коментирам глупостите за "подземен арест в Серебряни Бор" - добави руският служител, визирайки друг очевиден слух.

Закриват социалната мрежа на "Вагнер"

Същевременно стана ясно, че социалната мрежа, създадена от една от компаниите на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, ще прекрати дейността си.

"Социалната мрежа YaRus ще преустанови дейността си на 30 юни", гласи съобщението в Telegram. "След внимателен анализ на настоящата ситуация се убедихме, че това е единственото възможно решение", се казва в информацията.

Пригожин е кацнал в Беларус с частен самолет от Русия, твърди ReutersРуските власти са прекратили наказателното дело срещу групата

YaRus е голям генератор на новинарско и социално съдържание в Русия и може да се похвали с около 70 000 материала на ден.

Компанията управляваше популярно мобилно приложение и заяви, че има повече от 11 милиона потребители, макар че малко от тях бяха действително регистрирани.

Не е ясно какво ще се случи с другите медийни интереси на Пригожин, сред които е и информационната агенция RIA/FAN.