Четвъртият годишен доклад, който прави преглед на върховенството на правото в Европейския съюз, беше публикуван днес.

Това е докладът, който разглежда върховенството на правото във всяка една държава членка и в него са направени заключения, включително и за България.

Това съобщи в началото на днешното редовно заседание на правителството премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БТА.

"Европейската комисия стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по Механизма за сътрудничество и проверка по време на влизането в ЕС.

Сега се предприемат остатъчни последни стъпки и Комисията започва последните стъпки към окончателно затваряне на този механизъм за двете страни членки - България и Румъния", цитира част от доклада министър-председателят.

В доклада за България има пет положителни констатации, две критични препоръки за недостатъчен напредък, две препоръки, които да се поставят на вниманието на Народното събрание, съобщи Денков.

Асен Василев: Възможно е да извършим по-плавен преход към евротоДо края на годината предвиждам инфлацията в България да възлиза на около 7%, заяви той

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е изпратила писмо до Съвета на ЕС за намерението си да закрие механизма за сътрудничество и проверка.

Това съобщи заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на представянето на новия доклад за върховенството на закона в ЕС, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че отговорът от Съвета на ЕС се очаква до края на август. Йоурова допълни още, че през 2019 г. ЕК представи последния доклад по механизма за нашата страна и тогава отчете, че изискванията са изпълнени.

Ще вземем предвид мнението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, добави тя.

По думите й, у нас и в Румъния има още какво да се направи за върховенството на правото, както и в останалите страни от ЕС.

Шенген беше ключова тема в срещата на Мария Габриел с Урсула фон дер ЛайенБългарският вицепремиер е на работно посещение в Брюксел

Йоурова препоръча дипломатически действия за постигането на положително решение за приемането на България и Румъния в Шенген, като уточни, че няма връзка между механизма и разширяването на европейското пространство без гранични проверки.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че напоследък политическата обстановка в нашата страна е сложна и приемането на реформи е било затруднено. Надявам се настъпилите промени да улеснят необходимите реформи, добави той, цитиран от БТА.