България попада в челните места на най-подходящите европейски страни за меден месец на открито, показва ново проучване сред младоженци.

Впечатляващите 41% от територията на страната се считат за защитени зони, което е доста над средната стойност от 24%, сочи проучване на компанията за екипировка за дейности на открито Cotswold Outdoor, цитирано от БТА.

Специализираната компания е взела предвид 6 фактора при подреждането на класацията от 43 европейски страни.

Те включват достъп до райони на защитени зони, брой на къмпинги с висока оценка, туризъм и дейности на открито и възможности за наблюдаване на звездите. По отношение на изследването на защитени природни забележителности, България се нарежда на трето място.

По всеки отделен фактор България е позиционирана по следния начин:

- Общ рейтинг – 12-о място;

- Защитени зони – 3-о място;

- Къмпинги (4 звезди) – 34-о място;

- Пешеходни маршрути – 27-мо място;

- Дейности на открито – 14-о място;

- Възможности за наблюдение на звездите – 10-о място

10 романтични места у нас, за които се носят любовни легендиВестник Стандарт представя десет романтични български дестинации, които са свързани с легенди за любов

Норвегия е на първо място като дестинация за меден месец на открито в Европа и по отношение на възможностите за наблюдение на звездите заради по-ниските равнища на светлинно замърсяване.

Германия се нарежда на второ място заради големия брой туристически пътеки. Франция заема трето място най-вече благодарение на луксозните си четиризвездни къмпинги.

Челната петица допълват още Испания и Хърватия.

Когато става дума за природни красоти, Европа разполага с едни от най-спиращите дъха гледки на защитени зони в света.

Над половината от територията на Люксембург (51,34%) е защитена зона, което я прави водеща страна в категорията и най-доброто място за възстановяване на връзката с природата.

Лихтенщайн разполага с 42,63%, а България – с 41,04%, което им отрежда второ и трето място в класацията и е над 50 на сто от европейската средна стойност.

Германия е начело с най-много пешеходни маршрути (36 773), Франция разполага с 33 358, а Обединеното кралство се нарежда на трето място – 27 299.

Райските плажове в Европа, за които няма да платите много Българското Черноморие попадна в класация Топ 20 на Guardian за най-нискобюджетни, но едновременно с това красиви плажове

Франция разполага с най-добрите къмпинги за младоженци – с 1792 четиризвездни и над четиризвездни къмпинги, следвана от Германия с 1065 къмпинга и Нидерландия – с 583 къмпинга за меден месец на открито с четири звезди.

За тези, които търсят тръпка и незабравимо преживяване, дейностите на открито са в изобилие сред 43-те страни, включени в проучването. В челната тройка обаче се нареждат Италия (1717 дейности), Испания (1340) и Португалия (1223).