Руският военен командир генерал Сергей Суровикин, който не се е появявал публично от неуспешния бунт на "Вагнер" миналия месец, "си почива".

"Засега той си почива. Не е на разположение".

Това заяви Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия, в канала SHOT в Telegram във видео, публикувано днес и цитирано от CNN.

Неуспешният бунт на наемниците срещу Москва миналия месец, ръководен от шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, отбеляза най-голямата заплаха за мандата на руския президент Владимир Путин, откакто Кремъл започна инвазията си в Украйна, припомня медията.

Документи, споделени ексклузивно със CNN през юни, показаха, че Суровикин е бил таен ВИП член на частната военна групировка, което разкрива допълнително разединение сред висшите служители в Москва.

От "Вагнер" не отговориха на запитването на CNN за коментар относно разкритията.

Според тях, Суровикин е имал личен регистрационен номер във "Вагнер".

Потвърдено от Кремъл: Путин и Пригожин са имали среща в Москва след бунтаСрещата, състояла се на 29 юни и на която са присъствали 35 души, е продължила

Включен е в списъка заедно с поне 30 други висши руски военни и разузнавателни служители, които според Центъра за досиета също са ВИП членове на военната групировка.

Суровикин е награждаван командир на руските военновъздушни сили и става известен с прозвището "генерал Армагедон" заради безмилостната си тактика на бомбардиране на градове в Сирия.

Личността му беше обект на интензивни спекулации относно ролята му в бунта, след като New York Times съобщи, че генералът "предварително е знаел за плановете на Евгений Пригожин да се разбунтува срещу военното ръководство на Русия".

Вестникът се позовава на американски служители, които според него са били информирани за американското разузнаване.

По време на размириците, Суровикин публикува видеоклип, в който призовава Пригожин да спре бунта. От видеопосланието става ясно, че той застава на страната на Путин.

Но записът породи повече въпроси, отколкото отговори относно местонахождението на Суровикин и неговото душевно състояние - той се появи небръснат и със задъхан изказ, сякаш четеше по сценарий.

Малко след това, се появиха информации и коментари, че генералът е бил задържан от властите. Руски официален представител обаче опроверга твърденията.

Къде изчезнаха най-висшите руски генерали?Въоръженият бунт на

Изпълнителният секретар на Обществената комисия за наблюдение Алексей Мелников заяви: "Моят отговор е: Той не се намира в Лефортово или в друг следствен арест", визирайки известния московски затвор, в който често се държат заподозрени в шпионаж или други престъпления срещу държавата.

"Дори не искам да коментирам глупостите за "подземен арест в Серебряни Бор" - добави руският служител, визирайки друг слух.

Факт е обаче, че местонахождението на "генерал Армагедон" остава неизвестно към момента и никой не го е виждал публично след бунта на Евгений Пригожин.