Twitter представи официално новото си лого – бял Х на черен фон, след като собственикът Илон Мъск заяви, че премахва емблематичната синя птичка от компанията.

Предприемачът промени профилната си снимка с новото лого и добави "X.com" към описанието си в Twitter.

В събота той изненадващо съобщи в акаунта си, че "Скоро ще се сбогуваме с марката Twitter и постепенно с всички птици."

Според експерти, Мъск цели да създаде "супер приложение", наречено "X", пише BBC.

Главният изпълнителен директор Линда Якарино тази сутрин публикува следното съобщение:

"Twitter направи промени начина, по който общуваме. Сега X ще отиде още по-далеч, преобразявайки глобалния градски площад", допълни тя.

Откакто Илон Мъск придоби компанията за 44 млрд. долара в края на октомври, Twitter е в епицентъра на сериозни проблеми като масови уволнения, спорове за милиони долари като обезщетения и непрекъснати обвинения на служителите към новия собственик. Сътресенията накараха организации като Free Press и GLAAD,да окажат натиск върху марките да преосмислят рекламата в Twitter, отбелязва CNN.

Twitter дължи на бивши служители $500 млн. обезщетения, според нова жалбаЖалбата е подадена от Къртни Макмилиън, ръководила програмите за обезщетения на служителите в Twitter преди да бъде уволнена през януари

Наскоро самият Мъск разкри, че платформата все още има отрицателен баланс заради 50% спад на приходите от реклама и големи дългове.

Критикувайки напускането на ключови рекламодатели на Twitter като General Mills, Macy's (M) и някои автомобилни компании, конкуренти на Tesla, Мъск нарече себе си "абсолютист на свободата на словото" и заяви, че иска да засили възможността на потребителите да се изразяват свободно в платформата.

Той обясни своя подход към свободата на словото с думите: "Позволено ли е на някой, който не ви харесва, да каже нещо, което не ви харесва? И ако случаят е такъв, тогава имаме свобода на словото." Допълни, че Twitter "много неохотно ще изтрива неща" и че платформата ще се стреми да позволява всякаква законна реч.

Много потребители се опасяват, че това може да означава увеличаване на речта на омразата, допълва CNN.