Кандидатът в предстоящите президентски избори в Еквадор Фернандо Вилависенсио е убит по време на предизборна кампания в столицата, което за пореден път доказва степента, до която южноамериканската страна е обхваната от ескалация на насилието и престъпността.

Тази новина обиколи световните медии, а CNN цитира президента на Еквадор Гийермо Ласо, който обещава, че убийството няма да остане ненаказано, заявявайки, че "организираната престъпност е изминала дълъг път, но цялата тежест на закона ще падне върху тях". В страната е обявено извънредно положение за срок от 60 дни, незабавна мобилизация на въоръжените сили в цялата страна и тридневен национален траур.

Вилависенсио е застрелян, докато си тръгва от предизборен митинг в училище северно от столицата Кито, 10 дни преди да се проведе първият тур на президентските избори.

Законодател в Националната асамблея, той говори открито за корупцията и насилието, причинено от трафика на наркотици в страната, като през май заявява пред CNN, че Еквадор се е превърнала в "наркодържава", поемайки ангажимент да оглави борбата срещу това, което нарича "политическа мафия".

Чили иска да е лидер в добива на литий. Местното население – не Чили притежава най-големите запаси от литий в света, 90% от които се намират в пустинята Атакама


Заподозреният за стрелбата е починал след престрелка със служители на сигурността, съобщава Главната прокуратура на Еквадор в изявление в X, социалната мрежа доскоро известна като Twitter. Вече върви разследване на нападението, при което също така са ранени девет души, включително кандидат за Националната асамблея и двама полицаи.

По-късно еквадорската прокуратура съобщава, че шестима души са били арестувани по време на обиски в кварталите Конокото и Сан Бартоло в Кито.

Видеоклип, разпространен в социалните медии, показва момента, в който Вилависенсио е прострелян смъртоносно. На кадрите се вижда как той се отдалечава от предизборния митинг към автомобил, заобиколен от няколко полицаи и тълпа от зрители. Когато се качва на задната седалка на автомобила, се чуват поне 12 изстрела. Полицай бързо затваря вратата зад Вилависенсио и се вижда как много хора се крият от стрелбата, включително охраната му.

По-рано тази седмица министърът на вътрешните работи на Еквадор Хуан Сапата заяви, че седем от осемте кандидати, включително Вилависенсио, са под полицейска защита, съобщава CNN, позовавайки се на местните медии, и припомня:

WSJ: Куба ще бъде домакин на китайска шпионска база, фокусирана върху САЩСъоръжението ще позволи на китайските разузнавателни служби да събират електронни комуникации в югоизточните части на САЩ


„Президентът Ласо беше изправен пред гласуване за импийчмънт заради обвинения от страна на опозиционни законодатели в присвояване на средства, което той отрича. Призивите за оставката му се засилиха през последните месеци, когато страната бе обхваната от криза с разходите за живот и високи нива на криминално насилие“.

Нарастващо насилие

Убийството се случва в момент, когато Еквадор се бори с влошаваща се криза в областта на сигурността, подхранвана от трафика на наркотици и войната между съперничещи си престъпни организации.

Известна някога като "isla de paz" - остров на мира, през последните години андската страна отчита едни от най-високите нива на убийства в региона. Въпреки че в миналото Еквадор не е произвеждал кокаин, нито основната му съставка кока, той е разположен между двете най-горещи точки за производство на наркотици в света - Перу и Колумбия.

Според експерти по сигурността Еквадор е станал неразделна част от доходоносните маршрути за трафик на кокаин от Южна Америка към Северна Америка и Европа. Насилието е най-силно изразено по тихоокеанското крайбрежие на страната, тъй като престъпните групировки се борят за контрол върху разпространението на дрога.

Най-опасните (и най-безопасни) страни през 2022 г.Къде да пътувате и кои страни да избягвате


Страната също така е загубила контрол над пренаселените си затвори, които често се управляват от престъпни банди. Според еквадорските власти силите за сигурност се борят да се противопоставят на бандите в затворите, където затворниците често поемат контрола и управляват престъпни мрежи извън решетките. Стотици затворници са били убити при жестоки затворнически бунтове между враждуващи банди, разказва още CNN.

През юли кметът на пристанищния град Манта, Агустин Интриаго, е застрелян заедно с Ариана Чанкай, млада спортистка, с която разговарял на улицата.

Влошаването на сигурността и икономическото положение кара все повече еквадорци да напускат страната, като според статистиката тази година хиляди са се насочили на север през Дариенския проход с надеждата да стигнат до Съединените щати.