Европейската комисия съобщи, че по молба на България е предоставила на българските власти данни от спътниковата система "Коперник" за оценка на обстановката в районите, поразени от наводненията по Южното Черноморие в последните дни.

Предоставяме кадри от района на Бургас, уточни говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Ако впоследствие постъпи молба за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, ще направим всичко възможно да окажем необходимото съдействие, добави той.

Когато се получи молба за съдействие в областта на гражданската защита, ЕК се обръща до всички държави в ЕС, за да разбере кой с какво може да помогне, поясни говорителят в отговор на въпроси.

По неговите думи, отговорът в такива случаи е незабавен. Ако получим молба от българските власти, ще се постараем да отговорим веднага, допълни той.

Пороят по Черноморието е взел две жертви, съобщи премиерът ДенковДве жени и един мъж се издирват, в Царево е обявено бедствено положение

По-рано днес зам.-председателката на Европейския парламент Катарина Барли призова за помощ от ЕС за страните в Югоизточна Европа, силно засегнати от неотдавнашните смъртоносни бури, съобщи медийната група Redaktionsnetzwerk Deutschland, цитирана от БТА.

Както при предишни природни бедствия в други държави членки, Фонд за „Солидарност“ на ЕС трябва да се използва за възстановяване, каза Барли. „Би било грешка да се смята, че това са обикновени метеорологични явления, допълни тя.

Бедстващите по Южното Черноморие могат да получат около 4000 лв. помощПрез комисията за бедствия и аварии ще се действа за възстановяване на инфраструктурата – вероятно става дума за щети за десетки милиони, каза Денков

Манфред Вебер, един от водещите германски политици в Европарламента, поиска повече средства за европейска гражданска защита.

„Променящите се климатични условия принуждават всички наши страни да инвестират повече в адаптирането към климата и нашите служби за спешна помощ“, каза Вебер, който е лидер на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент.

„Точно както ЕС подкрепи Германия с повече от 600 милиона евро (645 милиона долара) след наводненията през 2021 г., той ще подкрепи всяка страна, която е жертва на екстремни климатични условия“, каза Вебер.

Освен у нас, проливни дъждове причиниха сериозни наводнения и в южните ни съседки Гърция и Турция.


Междувременно, от МС съобщиха, че се нормализира обстановката в пострадалия от наводненията район.

С помощта на екипите от МВР се извеждат туристите. Тече оценка на най-спешните ремонти на пътни съоръжения, които трябва да се направят.

В най-кратки срокове ще бъдат осигурени средства от Агенцията за пътна инфраструктура. Това заяви премиерът Николай Денков след разговор с щаба в Царево.

По информация на МВР до 7.30 часа тази сутрин няма нито един сигнал за бедстващи или нуждаещи се хора.

Социалните работници вече са направили огледи на пострадали имоти в част от засегнатите населени места – в с. Кости, село Лозенец и Царево. Приети са първите заявления за отпускане на еднократна помощ до 1512 лв. Тя ще бъде изплатена до края на месеца.

Социалните работници продължават с огледите на пострадалите имоти в Ахтопол и Варвара.

Няма данни за открити нови жертви. Идентифицираните са четири – двама мъже и две жени. На днешното си заседание правителството обяви 8 септември за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево.