Лондонският застрахователен институт Lloyd's води разговори с ООН за осигуряване на застрахователно покритие за украинските доставки на зърно, ако бъде постигнато ново споразумение за черноморския коридор.

Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Джон Нийл, цитиран от Reuters.

Турция, член на НАТО, се опитва да убеди Русия да се върне към т.нар. черноморска инициатива за зърно с посредничеството на ООН, след като Москва се оттегли през юли, слагайки край на година на защитен износ от украинските пристанища в условията на война, припомня агенцията.

"В състояние ли сме да продължим да предоставяме застраховки в случай, че коридорът бъде възстановен? Отговорът на този въпрос е "да", заяви категорично Нийл.

"Водим активни разговори с ООН как това би могло да се случи", допълни той, като обясни, че тези разговори включват възможността покритието да бъде структурирано по различен начин от преди.

Осигуряването на застраховки е от решаващо значение за пратките, напускащи Украйна, отбелязва Reuters.

Срещата Путин-Ердоган приключи без решение за зърното в Черно мореДвамата лидери определиха тричасовия си разговор като конструктивен

По думите на Нийл, загубите на пазара на Lloyd's, без презастраховането, от конфликта в Украйна се оценяват на 1,6 млрд. паунда (2 млрд. долара).

Застрахователят Beazley е покрил корабите в зърнения коридор, както и в отделния хуманитарен канал, който Украйна създаде през последните седмици, за да даде възможност на заседналите кораби да напуснат, заяви изпълнителният директор на компанията Ейдриън Кокс.

"Ние сме на този пазар, за да осигурим застраховката, необходима, за да могат тези кораби да започнат да се движат", допълни той.

През януари Lloyd's поиска от своите членове да определят потенциалната експозиция на т.нар. реалистични сценарии за бедствия, свързани с потенциален конфликт в Тайван, в застрахователни класове, включително морски, авиационен и политически риск.

Сега Нийл заяви, че Lloyd's е завършила проучването.

"Директните интереси по отношение на Тайван са по-малко от 1%. Това не е страна, в която бихме били активни в предоставянето на застраховки. Усложненията са свързани с веригата за доставки.", допълни той.

Косвени жертви: Кой ще бъде засегнат най-много от конфликт Китай-Тайван? Сред най-засегнатите са Австралия, Малайзия, Тайланд и Виетнам, но не те са лидери в класацията

Кокс от Beazley заяви, че застрахователят е планирал сценарии за конфликт в Тайван, но добави, че е "доволен" от експозицията си там.

На този фон Aercap, най-големият лизингодател на самолети в света, се съгласи да уреди застрахователен иск във връзка с отказа на Русия да върне 17 самолета, отдадени на лизинг на авиокомпания "Аерофлот", в спор за 400 западни самолета, блокирани след инвазията в Украйна.

Сделката, която е очевиден компромис в икономическата война между Москва и Запада, изглежда ще намали сметката на застрахователите, които водят съдебни дела за това кой трябва да плати загубите в размер на до 10 млрд. долара.

Сблъсък между САЩ и Русия над Черно море - никой не иска ескалация Вашингтон предприема мерки, за да гарантира, че сваленият над Черно море дрон “няма да попадне в неподходящи ръце”

Lloyd's регистрира печалба преди данъци за първото полугодие в размер на 3,9 млрд. паунда (4,9 млрд. долара) спрямо загуба от 1,8 млрд. паунда през първата половина на 2022 г., подпомогната отчасти от по-високите премийни ставки.

Beazley отчете рекордна междинна печалба преди данъци от 366 млн. долара, подпомогната от бизнеса с недвижими имоти в САЩ и европейския кибернетичен бизнес. Акциите на компанията обаче спаднаха с 5%, тъй като резултатите й не отговориха на очакванията на анализаторите, допълва Reuters.