Във вторник в централата си в Купертино, Калифорния, Apple организира най-важното си събитие за годината, на което се очаква да представи както нов софтуве, така и нов хардуер, включително iPhone 15.

Технологичният гигант, пише CNBC, ще представи предварително записан видеоклип с участието на ръководството на компанията за представяне на продуктите, който ще бъде излъчен в YouTube и на уебсайта му. Миналогодишното събитие продължи около час и половина, като компанията използва предварително записани видеоклипове за представянето на своите продукти от 2020 г. насам.

Представянията на Apple са важни както за компанията, така и за цялата технологична индустрия, а оттам – и за инвеститорите, и целят силен маркетингов ефект, насочена към декемврийското тримесечие - най-силния период за продажби през годината. Затова и не е изненада, че миналогодишното представяне е било проследено от 31 милиона души.

Тази година технологичният гигант се надява, че новият модел iPhone ще прекъсне спада в продажбите му, ще отблъсне подновената конкуренция от страна на Huawei и ще убеди собствениците на телефони с Android да се пренасочат към iOS, посочва още CNBC и дава контекст:

„През юни Apple вече обяви новия си VR хедсет Vision Pro, който ще бъде пуснат на пазара през 2024 г. Компанията би могла да предостави актуална информация за усилията си за привличане на разработчици, но повече подробности за този продукт вероятно ще бъдат публикувани през следващата година. Малко вероятно е във вторник да бъдат разкрити и новости за Mac и iPad, тъй като компанията обикновено предпочита да им отделя специални събития. Миналата година например технологичният гигант обяви новите iPad-и чрез съобщение за медиите“.

SK Hynix разследва как нейни чипове са се оказали в Mate 60 Pro на HuaweiАкциите на компанията паднаха с повече от 4% след разкритието, че два нейни чипа са открити в новия смартфон


Тазгодишното водещо събитие на Apple идва под слогана "Wonderlust", а медията споделя своите очаквания какво ще включва то:

iPhone 15: USB-C и титан

Очаква се Apple да пусне четири нови модела iPhone, които идват под името iPhone 15 и продължават стратегията на компанията, която е в сила от 2020 г.

Според информация на Bloomberg News, хардуерния анализатор на TF International Securities Минг-Чи Куо и анализатори от Уолстрийт Apple вероятно ще пусне два размера iPhone от среден клас - един с 6,1-инчов екран и един с 6,7-инчов екран, както и два смартфона от по-висок клас "Pro" с титанов корпус и по-добри камери.

Най-голямата промяна се очаква да бъде портът за зареждане USB-C, който ще замени патентования Lightning port на Apple, въведен през 2012 г. като зарядно устройство за iPhone "за следващото десетилетие".

USB-C портът за зареждане на iPhone ще бъде същият, като този на телефоните с Android, по-новите лаптопи, iPad, безжичните слушалки и др.

Тази промяна е стимулирана от новите европейски разпоредби, които изискват общ порт за зареждане на различните технологични устройства. Анализаторите смятат, че е малко вероятно Apple да спомене, че промяната идва под натиска на нов закон, като вместо това ще акцентира на положителните страни за потребителите - удобство и по-бързо зареждане. Възможно е също така портът да получи запазено маркетингово име от Apple.

Нови ограничения за iPhone в Китай разтърсват технологичния сектор в САЩЦените на акциите на много доставчици на Apple загубиха стойност в последните дни


Новите Pro модели се очаква да дойдат с титаниев корпус, който да замени използваната в последните няколко години неръждаема стомана. Титанът е по-лек от стоманата, което намалява общото тегло на телефоните.

Телефоните от по-нисък клас, които се очаква да се наричат просто iPhone 15, могат да получат надстройка на това, което компанията нарича "динамичен остров" и предствалява прорез, който позиционира камерите за лицево разпознаване на телефона в горната част на екрана. Миналогодишните модели Pro се отказаха от "прореза" заради вълнообразен прозорец, който показва различни актуализации в реално време. Бутонът за заглушаване на звука, който присъства в iPhone от повече от десетилетие, може да придобие нови функции като персонализируем "бутон за действие".

Apple вероятно ще се фокусира и върху подобренията в камерата и чипа, а най-големият и най-скъп модел iPhone може да получи нов обектив, който да увеличава с два пъти повече от обектива с 3х увеличение на iPhone 14 Pro.

Един от отворените въпроси е дали Apple ще повиши цените, като някои анализатори смятат, че това ще се случи заради нарастващите разходи за части като памет и процесори.

Други пък припомнят, че при същите условия миналата година това не се случи.

Apple Watch и различни аксесоари

Миналата година Apple пусна на пазара Apple Watch Series 8 и нов титаниев модел от висок клас, наречен Ultra.

Инвеститорите са уплашени от зависимостта на Apple от КитайПроизводителят на iPhone преодоля няколко кризи в Китай, но въвличането му в геополитическа борба може да се окаже най-трудната досега


И двата модела вероятно ще получат актуализации тази година, въпреки че часовниците на Apple обикновено не са обект на толкова много големи промени от година на година, колкото iPhone. Основните часовници на Apple имат един и същ размер и форма от 2018 г. насам.

Според анализатори компанията вероятно ще подобри чипа в новите часовници и ще актуализира здравните си сензори, но се очаква компанията да остави по-генералните промени за 10-годишнината на устройството през следващата година.

Apple има и няколко аксесоара, които използват Lightning port, като например някои от моделите AirPod, слушалките Beats, мишките и клавиатурите.

AirPods Pro ще получат нова функция, която не се нуждае от нов хардуер, наречена Adaptive Audio. Тя използва машинно обучение и софтуер за интелигентно намаляване на силата на звука и шумопотискане, за да могат потребителите да са наясно със средата, в която се намират.

Apple вероятно ще актуализира аксесоарите си, за да работят с USB-C, но това надали ще бъда акцент в цялостното събитие.

iOS 17

Дори потребителите, които не планират да си вземат нов iPhone или Watch, ще получат нов софтуер за своите устройства. Apple вече даде някои предварителни изгледи на най-новите си операционни системи за своите устройства през юни, а сега се очаква те да бъдат пуснати официално заедно с новите модели iPhone.

Технологичните гиганти са приятната изненада на фискалното тримесечиеApple и Microsoft остават двете най-големи световни компании


Много от най-добрите нови функции на Apple не изискват нов хардуер и ще бъдат достъпни за всички с смартфони iPhone след 2018 г.

Ето някои от новостите в iOS 17:

  • Софтуерът включва обновяване на екрана за идентификация на обаждащия се, наречено "контактни плакати", където потребителите могат да избират изображенията, които се показват, когато се обаждат на други потребители на iPhone.
  • Автокорекцията е подобрена, като е използван езиков модел, базиран на трансформатор - същата технология, която е в основата на приложения като ChatGPT.
  • Новото приложение Journal насърчава потребителите да записват мисли и чувства ежедневно и използва машинно обучение на устройството, за да открива модели, без да изпраща данните на сървър в облака.
  • Приложение, наречен NameDrop, позволява на двама потребители на iPhone да обменят лична информация, като докосват телефоните си един до друг.
  • Офлайн картите на Apple ще дават възможност на потребителите да запазят огромни участъци от пътища и други терени, за да се ориентират, дори когато нямат мрежово покритие.