Meta си поставя за цел не само да настигне OpenAI в сферата на изкуствения интелект (AI), но и да я задмине.

Запознати с плановете на компанията майка на Facebook и Instagram разказват пред The Wall Street Journal (WSJ), че тя работи по нова система за изкуствен интелект, която трябва да бъде толкова мощна, колкото и най-усъвършенствания модел, предлаган от OpenAI - подкрепения от Microsoft стартъп, създал ChatGPT.

Целта на Meta е новият ѝ модел на изкуствен интелект, който се надява да бъде готов през следващата година, да бъде няколко пъти по-мощен от този, който пусна само преди два месеца, наречен Llama 2.

Платформата ще помогне на други компании да създават услуги, които изграждат сложни текстове, анализи и др. Тя е дело на група, създадена в началото на тази година от главния изпълнителен директо Марк Зъкърбърг, за да се ускори разработването на т.нар. генеративни инструменти за изкуствен интелект, които могат да отговарят на всякакви запитвания по начин, много наподобяващ човешки отговор. Meta очаква да започне да обучава новия си голям езиков модел в началото на 2024 г., казват източниците на WSJ.

Плановете за новия модел, за които досега не е съобщавано, са част от усилията на Зъкърбърг да утвърди компанията си като основна сила в света на AI, след като тя изостана от конкурентите си в последно време. Конкуренцията в тази област рязко се засили тази година, пораждайки различни мнения за всичко - от това кои бизнес модели са най-добри до това как трябва да се регулира технологията.

Aleph Alpha - европейският отговор на OpenAI Германската компания е далеч от американския си конкурент все още, но на нея се възлагат много надежди
В момента компанията изгражда необходимите за целта центрове за данни и придобива още H100, най-модерните чипове на Nvidia, използвани именно за обучение на AI. Въпреки че Meta си партнира с Microsoft, за да направи Llama 2 достъпна в платформата за изчисления в облак Azure, тя планира да обучи новия модел в собствената си инфраструктура.

Зъкърбърг настоява новият модел, подобно на предишните предложения на Meta за изкуствен интелект, да бъде с отворен код и следователно да бъде достъпен безплатно за компаниите, които да създават инструменти, задвижвани от AI.

Разработваният модел обаче може да не успее да преодолее дистанцията с конкурентите на Meta. Компанията се надява, че той ще бъде приблизително толкова способен, колкото GPT-4, който OpenAI стартира през март. GPT-4 е в основата на печелившите инициативи на OpenAI като наскоро представения инструмент ChatGPT for Business. Щедро финансираната от Microsoft компания се опитва да привлече други участници, които да надграждат технологията ѝ, тъй като се опитва да покрие огромните разходи за създаването на усъвършенствани модели на изкуствен интелект.

OpenAI изостря чатбот надпреварата с корпоративна версия на ChatGPTChatGPT Enterprise ще позволи на организациите да персонализират чатбота за собствените си индустрии
В същото време новият модел на Meta вероятно ще се появи след очаквания дебют на Gemini - усъвършенстван голям езиков модел, изграждан от Google.

Подходът на Meta с отворен код обаче има някои предимства. Зъкърбърг е защитник на моделите на AI с отворен код, които са популярни заради по-ниската си цена и адаптивност.

Разбира се, съществуват и потенциални недостатъци на един модел с отворен код с мощта, към която се стреми Meta, казват някои правни специалисти. Те включват повишени рискове около използването на потенциално защитена с авторски права информация и по-широк достъп до инструмент, чиято сила може да се използва за генериране и разпространение на дезинформация и други лоши практики.

Четири китайски AI чатбота се включват в състезанието с ChatGPT Технологията все повече се превръща във фокус на конкуренцията между Китай и САЩ
"Не можете лесно да предвидите какво ще направи системата или какви ще бъдат нейните уязвимости. Това, което съпътства някои системи с отворен код, е ограничената степен на прозрачност, многократната използваемост и възможностите за разширяване", казва Сара Уест, бивш съветник на Федералната търговска комисия, която сега е управляващ директор на AI Now Institute - изследователски институт, който често изразява своята загриженост относно контрола на големите компании върху AI.

Големите езикови модели обикновено стават по-мощни, когато се обучават с повече данни. Най-мощната версия на модела Llama 2, която Meta обяви през юли, например е обучена на 70 милиарда параметъра - термин за променливите в една система на AI, който се използва за измерване на размера ѝ. OpenAI не е разкрила размера на GPT-4, но се предполага, че той е приблизително 20 пъти по-голям - 1,5 трилиона параметри.

Някои експерти по изкуствен интелект обаче твърдят, че може да има други методи за постигане на мощта на GPT-4, без да е задължително да се доближава до нейния размер.