Въпреки че икономиката на САЩ се справя добре, би било „огромна грешка“ да вярваме, че това ще продължи години наред, смята главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън.

Здравите потребителски баланси и растящите заплати засега подкрепят икономиката, но предстоят рискове, коментира Даймън по време на финансова конференция в Ню Йорк, цитиран от CNBC.

Сред основните му опасения са централните банки, ограничаващи програмите за ликвидност чрез „количествено затягане“, войната в Украйна и правителствата по света, „харчещи като пияни моряци“.

„Да се каже, че потребителят е силен днес, което означава, че ще имаме процъфтяваща среда години наред, е огромна грешка“, заяви Даймън.

Най-голямата икономика в света се противопостави на очакванията за спад през последната година, какъвто прогнозира и самият Даймън, ръководител на най-голямата банка в САЩ по активи. Миналата година той предупреди, че се задава потенциален икономически ураган, позовавайки се на същите опасения около централните банки и конфликта в Украйна. Икономиката на САЩ обаче се оказа устойчива, което кара повече икономисти да смятат, че рецесията може да бъде избегната.

Икономистът Том Лий: Имаме най-ясния знак, че САЩ ще избегнат рецесияЗа първи път от две години, анализаторите ревизират корпоративните печалби през първите два месеца на тримесечието - това е ясен знак за избягване на рецесия, смята Лий

„Бизнесът се чувства доста добре, защото гледа на текущите си резултати“, каза Даймън. „Но тези неща се променят и ние не знаем какъв ще бъде пълният ефект от всичко това след 12 или 18 месеца.“

Докато JPMorgan и други банки от години отбелязват свръхпечалби от кредитиране поради исторически ниските нива на неизпълнение, в някои части на пазара на кредитиране се появява напрежение, като например в сегмента на недвижимите имоти, посочи Даймън.

„Когато в крайна сметка рецесията се случи, ще имаме истински нормален кредитен цикъл, при който нещо винаги се справя по-зле от очакваното, добави той.

Китайската мечта на американските мениджъри на активи потъваНезадоволителният старт на BlackRock в Китай е емблематичен за други титани на Уолстрийт

„Мисля, че несигурността пред нас е все още много голяма и много опасна“, каза още Даймън, посочвайки, че сред тези рискове е влошаването на отношенията с Китай. Перспективите за операциите на JPMorgan в Китай са се променили от добри до „прилични“ поради нарастващите рискове, добави банкерът.