Европейският парламент подкрепи с 522 гласа “за”, 27 “против” и 51 въздържали се при тайно гласуване Илиана Иванова за следващ еврокомисар от България.

След днешното гласуване в Страсбург предстои Иванова да бъде назначена с подкрепата на Съвета на ЕС, съобщава БТА.

Предвижда се тя да заеме поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

Постът беше освободен по-рано тази година от Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи, и за ротационен министър-председател.

Мария Габриел обясни защо е подала оставка като еврокомисарТя е спазила разпоредбите на договорите и на Кодекса за поведение на членовете на ЕК

Илиана Иванова изрази очакване процедурата по назначаването й като еврокомисар да приключи следващата седмица. Тя отбеляза, че в следващите дни предстои да подаде оставка като представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург.

Благодари на евродепутатите за подкрепата и признанието. Специално искам да благодаря на евродепутатите от българската делегация - на всички евродепутати от всички политически групи, които оказаха съдействие при подготовката ми, заяви тя пред български журналисти в Страсбург. Гордея се, че толкова добре можем да работим заедно, добави тя.

Задачите са много, а няма много време. Има дефицит от около 100 милиарда евро годишно във финансирането на иновациите в ЕС, ако трябва да достигнем целта от три процента от БВП. САЩ, Япония, Китай и Южна Корея са пред нас. Трябва да привлечем достатъчно частно финансиране, посочи Иванова по повод бъдещите си отговорности в Европейската комисия.

България все още е в дъното на класацията, но се правят усилия. Ще положа всички усилия предприетите мерки да дадат резултат и да помогнем на нашите изследователи, научни центрове и университети да наваксат това изоставане. Имам желание още до края на месеца да пътувам до България, да се срещна с всички институции и ресорните министри, със заинтересованите от сектора училища, научно-изследователски центрове, допълни тя.

По повод наводненията у нас Иванова отбеляза, че ЕС има възможност да помогне по механизма за гражданска защита. Тя отбеляза, че всяка държава сама решава кога и как да поиска помощ.

В отговор на въпрос Иванова изрази надежда скоро ЕК да определи титуляр на поста ръководител на представителството си в София. Тя изрази надежда това да стане възможно най-скоро.

ЕК предоставя помощ на България след наводнениятаАко постъпи молба за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, ще направим всичко възможно, заяви говорител на ЕК

Илиана Иванова е родена през 1975 г. в Стара Загора.

През 1998 г. придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни икономически отношения в същия университет. През 2004 г. придобива магистърска степен по международен мениджмънт в Университета „Тъндърбърд“ в Аризона, САЩ.

Професионалният й път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази длъжност до 2002 г.

В периода 2004 - 2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избрана от ГЕРБ.

В периода 2009 – 2012 г. е член на Европейския парламент, избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Кандидатът ни за еврокомисар получи високи оценки след изслушването в ЕПУтре вечер се предвижда да бъде съобщено окончателното становище на председателския съвет на ЕП

Илиана Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г.

От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“.

От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

Владее английски, френски, немски и руски език.