Apple все пак ще повиши цените на най-новите си модели iPhonе на някои от ключовите си пазари, включително Китай, Япония и Индия, въпреки че в началото обяви, че няма да има повишение.

По този начин Apple се опитва да съживи растежа си на фона на по-широкото забавяне на пазара на смартфони, пише CNBC, като се насочва към премиум потребителите в страни като Индия, която се превърна в основен фокус за гиганта от Купертино.

Apple пусна на пазара серията iPhone 15 във вторник. В САЩ цените на всички устройства и различните конфигурации остават същите спрямо предишното поколение iPhone 14.

Но в Китай, на който се падат близо 20% от общите продажби на Apple, компанията повишава цените на почти всички модели iPhone 15. Базовите версии на iPhone 15, iPhone 15 Plus и iPhone 15 Pro Max остават същите, но китайските потребители ще плащат повече за вариантите с повече памет. Например 512-гигабайтовата версия на iPhone 15 поскъпва с 300 юана (41 долара) спрямо iPhone 14.

В Индия Apple запазва цените на всички версии на iPhone 15 и iPhone 15 Plus същите, но повишава тези на всички версии на iPhone 15 Pro и Pro Max. Сега цената на iPhone 15 Pro в Индия започва от 134 900 рупии (1 627 долара) спрямо 129 900 рупии за iPhone 14 Pro - увеличение с 5000 рупии или около 60 долара.

Всички версии на iPhone 15 Pro Max обаче са на цена с 10 000 рупии по-висока от тази на еквивалентния модел iPhone 14 Pro Max.

Новият iPhone 15: Титаниев корпус и подобрени възможности на същата ценаВъпреки че компанията не акцентира на AI, технологията е в основата на няколко нови функции


Индия се превърна в голям фокус за Apple тази година. Главният изпълнителен директор Тим Кук посети страната през април, когато компанията откри първите си физически магазини в страната. Apple също така увеличи производството на своите смартфони в Индия, припомня CNBC и добавя:

„Повишаването на цените в Индия и Китай може да се обясни отчасти с факта, че съответните валути на двете страни - индийската рупия и китайският юан, са се обезценили спрямо щатския долар през последната година. Това означава, че за двете валути могат да се купят по-малко американски долари, така че Apple компенсира тази промяна“.

Конкретно в Индия моделите Pro вероятно се внасят, а не се произвеждат на място, и следователно се облагат с висок данък върху вноса. Но повишенията са доста скромни и засягат главно по-скъпите модели, което едва ли ще повлияе много на потребителските нагласи.

"Потребителите, които купуват премиум смартфони, са много по-малко чувствителни към цените, да не говорим, че опцията за финансиране и замяна са много добре установени на тези пазари", казва Никол Пенг, старши вицепрезидент в компанията за пазарни проучвания Canalys, пред CNBC.

Междувременно в Япония Apple повишава цената на всеки модел на iPhone 15.

Ценовата стратегия на Apple за iPhone 15 е предпазлива. Повишаването на цените не е особено рязко, защото производителят трябва да действа предпазливо, след като приходите му от iPhone спаднаха с 2% на годишна база през юнското тримесечие на фона на по-широкия спад в продажбите на смартфони в световен мащаб. Тази година пазарът на смартфони все още се сблъсква с насрещни ветрове. Counterpoint Research посочва, че очаква общите доставки на смартфони през 2023 г. да намалеят с 6% на годишна база до 1,15 млрд. устройства.

iPhone 15 идва във вторник. Какво да очакваме от Apple?Освен новите си модели смартфони се очаква компанията да представи и нова операционна система


"В световен мащаб се очаква доставките на Apple да отчетат само 1% ръст през цялата 2023 г. По този начин по-високите цени, които са насочени най-вече към потребителите в по-устойчивия и по-богат сегмент, биха могли да спомогнат за подкрепа на приходите на Apple в условията на предизвикателна пазарна среда", акцентира Уил Уонг, старши мениджър проучвания в IDC.

Намаляване на цените

Apple балансира някои от повишенията с намаляване на цените в други региони. В Обединеното кралство например компанията намалява цената на всички модели iPhone 15 спрямо iPhone 14 – тази на iPhone 14 започваше от 849 паунда, докато iPhone 15 идва с 50 паунда по-евтино - 799 паунда.

Едновременно с това Apple намалява цената на по-стария iPhone 14 в Китай, показва уебсайтът на технологияния гигант.

"По-ниската цена за по-стари модели като iPhone 14 е добра стратегия, тъй като ще помогне на компанията да се насочи към потребителите, които имат ограничен бюджет, но все пак се надяват да получат телефон с премиум възможности", казва Уонг. "И макар че новата серия iPhone 15 е насочена към потребители с по-голям бюджет, както новата, така и старата серия могат да помогнат за увеличаване на потребителската база."

iOS 17 идва на 18-ти септември

Apple обявява също така, че новата операционна система iOS 17 ще бъде достъпна за потребителите за безплатно изтегляне на 18 септември.

Нови ограничения за iPhone в Китай разтърсват технологичния сектор в САЩЦените на акциите на много доставчици на Apple загубиха стойност в последните дни


Компанията за първи път обяви софтуерната актуализация на събитието WWDC през юни, но първоначално тя беше достъпна само в бета версия за потребителите, които не обръщат внимание на грешките.

За потребителите на iPhone iOS 17 ще донесе промени в основните приложения като Phone, FaceTime и Messages. За потребителите на iPad пък актуализацията ще добави приложението Health - разширена функционалност на уиджетите и нови начини за персонализиране на заключения екран.

В новия ъпдейт за iPhone гласовите съобщения се появяват във FaceTime, което означава, че потребителите ще могат да оставят видеосъобщения за своите приятели и семейства. В Messages ще има по-мощна функция за търсене, както и функция за наваксване на пропуснатите разговори в груповите чатове.

Apple ще представи и ново изживяване, наречено Standby, което ще функционира като нощен часовник, когато потребителите обърнат телефона си настрани и го поставят на маса или нощно шкафче.