Марина Берлускони, първородната дъщерята на покойния Силвио Берлускони, разкритикува неочаквания данък върху банките в Италия, подчертавайки разногласията в коалиционното правителство, в което участва и партията на баща й.

Министър-председателят Джорджа Мелони пое лична отговорност за мярката, която е насочена срещу допълнителните печалби на банките от по-високите лихвени проценти.

Това е първата публична критика към политиката на Мелони от страна на Марина, която заедно с брат си Пиер Силвио пое контрола върху семейната бизнес империя след смъртта на баща им през юни, отбелязва Reuters.

Критиките идват в момент, когато основаната от бившия премиер партия "Форца Италия" внася в парламента предложения за смекчаване на мярката, която при обявяването си през август предизвика сътресения в банковия сектор.

Банките в Италия очакват заден ход от правителството за данъка от 40%Почти месец по-късно кабинетът на Мелони все още проучва как да направи мярката ефективна, но анализатори и политици остават критични
"Кой определя кога една печалба е свръх и кога е нормална?", попита Марина Берлускони пред репортери след събранието на влиятелното италианско бизнес лоби Confindustria. "Ако е допълнителна, до каква степен е тя? Това е мярка, която остава отворена за редица съмнения и критики", добави тя и предупреди, че това може да възпре чуждестранните инвеститори.

Реформите на "Форца Италия" ще позволят на банките частично да приспадат дължимия корпоративен данък от общата си данъчна сметка, ще освободят по-малките банки от плащането и ще изключат доходността от държавните облигации от облагането, допълва Reuters. Партията предлага също така данъкът да бъде ограничен до 0,18% от рисковите активи (RWA) вместо до сегашния лимит от 0,1% от общите активи. Мелони заяви, че е отворена за някои промени, при условие че целевият размер на данъка остане непроменен - "малко под" 3 млрд. евро.

Мелони продължава да защитава данъка върху свръхпечалбите на банките „Това е решение, което взех сама, и бих го направил отново, защото вярвам, че трябва да се правят правилните неща“, казва италианският премиер

Холдинговата компания на семейство Берлускони Fininvest притежава 30% дял в италианския мениджър на активи Mediolanum - компания, която ще бъде засегната от данъка.

По време на форума на Confindustria, наследницата на Берлускони коментира и поредното увеличаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ.

"Надяваме се лечението да не убие пациента.", заяви тя в кулоарите, цитирана от Italy24.

"Това е десетото поредно увеличение. Това, което ЕЦБ направи досега, със сигурност е важно за овладяването на инфлацията. Дотолкова, че тенденцията показва спад както за края на годината, така и за следващата. Винаги обаче трябва да сме наясно, да имаме предвид, че този вид интервенция оказва влияние върху растежа. Икономиката се нуждае от стимулиране."

ЕЦБ обяви десето поредно увеличение на лихвените процентиВ безпрецедентната поредица от увеличения лихвените проценти скочиха от -0,5% през юни 2022 г. до рекордните 4%

Въпреки демонстрираните различия за новия данък, Марина Берлускони даде да се разбере, че оценява високо начина, по който одобряваната от баща й Джорджа Мелони се справя с публичните сметки и външната политика на Италия.

Освен това, милиардерската наследница поднови подкрепата си за Антонио Таяни, външния министър, който пое ръководството на "Форца Италия" след смъртта на Берлускони.

"Законодателният мандат все още е дълъг и има толкова много предизвикателства и проблеми за решаване, че е твърде рано да се даде пълна оценка. Правителството трябваше да се справи с много сложна икономическа ситуация", заяви Марина Берлускони.

Кой ще наследи бизнес империята на БерлускониНай-голямата му дъщеря Марина се очаква да играе важна роля в управлението на наследството

Покойният бизнес магнат има общо петима наследници. Марина (родена през 1966 г.) и Пиер Силвио (през 1969 г.), са пряко ангажирани с управлението на компаниите на Берлускони още с влизането му в италианската политика в началото на 90-те години.

Марина, която е председател на Fininvest, контролира издателството Mondadori, докато брат й Пиер Силвио отговаря за телевизионния бизнес, който отдавна е перлата в короната на семейството.

Барбара (1984 г.), Елеонора (1986 г.) и Луиджи (1988 г.) са децата на Берлускони от втората му съпруга, които до момента не бяха ангажирани с толкова важни ръководни функции в управлението на бизнеса на баща си, отбелязва Reuters. След смъртта на баща му, Луиджи поема задачата да представлява своята част от семейството във Fininvest, където е член на Управителния съвет, благодарение на фокуса си върху финансите и управлението на богатството. През последните години Fininvest ликвидира активи, които смяташе за нестратегически - от европейския футболен шампион AC Milan до дялове в биотехнологичната фирма Molmed и италианската търговска банка Mediobanca.

Семейната холдингова компания потвърди ангажимента си към телевизионната компания MediaforEurope, подкрепяйки плановете за растеж в Европа, за да се противопостави на американските стрийминг гиганти чрез сделки за сливания и придобивания, допълва Reuters.