Google направи последен опит пред най-висшата съдебна инстанция в Европа да отмени антитръстовата глоба от 2,42 млрд. евро.

Санкцията е наложена от ЕС за пазарна злоупотреба, свързана с услугата за онлайн пазаруване. Според компанията обаче, регулаторите не са успели да докажат, че практиките й са антиконкурентни, съобщава Reuters.

Google се обърна към Съда на Европейския съюз, след като Общият съд през 2021 г. отхвърли обжалването на глобата, наложена от антитръстовия ръководител на ЕС Маргрете Вестагер през 2017 г.

Това е първата от трите санкции за антиконкурентни практики, които през последното десетилетие са стрували на Google общо 8,25 млрд. евро.

Адвокатът на Google Томас Граф заяви, че Европейската комисия не е успяла да докаже, че различното третиране на конкурентите от страна на компанията е злоупотреба и че само по себе си не е антиконкурентно.

Google счупи рекорда на САЩ за глоба заради лични данниКомпанията плаща рекордните $391,5 млн. за нарушаване на лични данни на 40 американски щата

"Смисълът на конкуренцията се състои в това, че едно дружество се отличава от конкурентите си. А не да се изравнява с тях, така че всички да са еднакви", каза той пред състава от 15 съдии. "Определянето на различното третиране на предприятията на първа и трета страна, като злоупотреба би подкопало конкуренцията. То би нарушило способността и стимулите на дружествата да се конкурират и да въвеждат иновации", допълни адвокатът.

Адвокатът на Комисията Фернандо Кастийо де ла Торе отхвърли аргументите на Google, като заяви, че компанията е използвала алгоритмите си, за да облагодетелства несправедливо услугата си за сравняване на цени, в нарушение на антитръстовото законодателство на ЕС.

"Google имаше право да прилага алгоритми, които намаляват видимостта на определени резултати, които са по-малко релевантни за заявката на потребителя", каза той.

"Това, което Google нямаше право да прави, беше да използва господстващото си положение в общото търсене, за да разшири позициите си по отношение на сравнителното пазаруване, като популяризира резултатите от собствените си услуги и ги украсява с атрактивни характеристики и прилага алгоритми, които са склонни да свалят резултатите на конкурентите и да показват тези резултати без атрактивни характеристики", обясни той.

Индия глоби Google със $162 млн. за злоупотреба с господстващо положениеСпоред комюнике на Индийската комисия по конкуренцията Google е конфигурирал платформата си по такъв начин, че да премахне незаконно конкурентите от приложенията си като YouTube и Chrome

Предстои Съдът на ЕС да се произнесе с решение през следващите месеци.

Това и още други две дела, свързани с операционната система Android и рекламната услуга AdSense, обаче бледнеят в сравнение с продължаващото антитръстово дело на ЕС за доходоносния бизнес на Google в областта на цифровата реклама, отбелязва в заключение Reuters.