НАСА планира усърдно първата си мисия до Луната с екипаж след пътуването на Apollo 17 през 1972 г. и го прави със стил. Axiom Space - компанията, която НАСА избра миналата година за създаването на скафандрите за извънземни дейности (xEVAS) за мисията Artemis III през 2025 г., съобщава Engadget, обяви, че ще си партнира с луксозната италианска марка Prada, за да ги изработи.

Двете компании ще работят рамо до рамо по време на производството.

НАСА обяви екипажа за Artemis 2 Ако мисията се реализира по план, тя трябва да стартира през ноември 2024 г. и ще представлява първият полет на хора до Луната след 1972 г.


"Техническият опит на Prada в областта на суровините, производствените техники и иновативните дизайнерски концепции ще допринесат за усъвършенствани технологии, които ще осигурят не само комфорта на астронавтите на лунната повърхност, но и така необходимите съображения, свързани с човешкия фактор, които липсват в досегашните скафандри", посочва главният изпълнителен директор на Axiom Space Майкъл Суфредини.

Маркетинговият директор на Prada Group Лоренцо Бертели от своя страна добавя: "Това е истински празник на силата на човешкото творчество и иновациите за развитие на цивилизацията."

Изграждат студио в Космоса за следващия филм на Том КрузТо ще бъде първото в света студио за „съдържание и развлечения и многофункционална арена в Космоса


Той отдава възможностите за "авангардна" работа на компанията на десетилетията опит с нейния ветроходен отбор Luna Rossa Prada.

Мисията Artemis III е уникална не само заради петте десетилетия, изминали от Apollo 17, но и защото за първи път на Луната ще отидат жена и цветнокож астронавт - Кристина Кох и Виктор Глоувър. Именно присъствието на Кох мотивира отчасти съвместната работа с дизайнера на луксозни стоки, става ясно още от позицията на Axiom Space.