Политиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а не да се дават еднократни добавки, а пенсиите да се държат ниски.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по повод медийни запитвания относно коледните добавки към пенсиите за 2023 г.

„Предишните правителства замразяваха пенсиите и залъгваха хората с 50 лв. добавка по Коледа. Според нас по-добре е хората да получават 223 лв. повече средства всеки месец, а не само 50 лв. веднъж в годината“, категоричен е финансовият министър.

Той припомни, че от 2021 г. досега минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст беше увеличена от 300 лв. на 523 лв. Средната пенсия за последните три години нарасна от 432 лв. към 1 декември 2021 г. на 788 лв. от 1 юли 2023 г.

Политиката за трайно увеличение на пенсиите започна с актуализацията на бюджета за 2021 г. През септември същата година по предложение на финансовия министър Асен Василев беше възприет подходът добавките към пенсиите да влязат трайно в общия размер на пенсията, а не като еднократни суми.

Близо 23% от българите остават под линията на бедност през 2022 г.18,7% от населението живеят в тежки материални и социални лишения

От 25 декември 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст беше трайно увеличен от 300 лв. на 370 лв. месечно. Беше увеличен и коефициентът за всяка година трудов стаж от 1,2 на 1,35% и пенсиите бяха преизчислени.

Средният размер на пенсията достигна 482 лв.

От 1 юли 2022 г. минималната пенсия беше увеличена от 370 на 467 лв., а средната стана 675 лв. От 1 октомври беше направено ново преизчисление на пенсиите, което доведе до средно увеличение със 136 лв. на над 700 хил. пенсионери и средната пенсия достигна 729 лв.

От 1 юли 2023 г. минималната пенсия беше увеличена от 467 лв. на 523 лв. Средната пенсия се увеличи с 16,8% и достигна 788,10 лв., допълват от министерството на финансите.

От днес средната пенсия е 725 лв.На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати след 31 декември 2021 г.

Коментар по темата днес направи и премиерът Николай Денков.

Разговорът за коледните добавки на пенсионерите не е приключил, каза пред журналисти Денков, цитиран от БТА. Според него, след като стане ясно изпълнението на бюджета през ноември, темата ще бъде обсъждана отново.

"Това, което знам е, че министърът на финансите го казва като принцип, че е много по-важно да се повишат пенсиите, така че да има средства през цялата година, отколкото да им се дадат един или два пъти годишно.

Представете си, че за 12 месеца вие дадете по 50 лева на хората, това са 600 лева, които те получават през годината, но другият вариант, който, за съжаление, хората са свикнали с него, вие не им давате тези 50 лева месечно, давате им 50 лева еднократно и те изглеждат щастливи, защото са получили 50, вместо да получат 600 лева", коментира премиерът.

Всеки пети българин живее с доходи под прага на бедносттаПрез 2021 г. линията на бедност в България e 504.33 лв. средномесечно на лице от домакинство

На въпрос обсъжда ли се увеличение на максималния осигурителен доход, Николай Денков каза, че е проведена среща с министъра на финансите, в която са участвали представители на синдикатите, на работодателите и на ИТ индустрията.

"Не им наложихме някакво решение, напротив, казахме им да обсъдят даже помежду си, защото знаете, че там има различни интереси", коментира премиерът и допълни, че след обсъждането между заинтересованите страни се очакват техни предложения, които ще бъдат разгледани в работна група, и на база предложенията ще се търси решение, което да бъде припознато от всички.

"Знаете, че финансовият министър предлага да има формула, аз също мисля, че това е разумно, но пък част от участниците в тази среща не искаха да има формула, така че тази дискусия продължава", каза още Денков.