Според глобалната предприемаческа мрежа Endeavour мултиплициращият ефект е феномен, при който успехът на един предприемач катализира успеха на други.

Това се случва чрез инвестиции в стартиращи фирми, менторство или просто чрез вдъхновяване на други хора да се впуснат в предприемачество.

Значението на този ефект се засилва в рамките на стартъп екосистемите – общности от предприемачи, инвеститори и други заинтересовани страни, работещи в подкрепа на нови бизнеси.

Когато успешни предприемачи инвестират в тези екосистеми, те помагат за създаването на среда за подкрепа и сътрудничество, посочва Endeavour. Мрежата изтъква петима предприемачи, които нарича „мултипликаторите на технологичните екосистеми на Централна и Източна Европа“:

Васил Терзиев, България

Настоящият кандидат за кмет на София повлия значително на българската стартъп сцена с продажбата на Telerik за $262,5 милиона през 2014 г. След това, като управляващ партньор в Eleven Ventures между 2017 и 2023 г., той инвестира в редица известни компании, сред които първият български еднорог Payhawk, както и Quantive, който в края на 2021 г. набра 120 милиона долара финансиране.

В допълнение към това Терзиев е бил ментор на над 50 предприемачи, инвестирайки в 62 компании и насърчавайки създаването на новите начинания на 65 служители на Telerik, посочват от Endeavour.

Серджиу Негат, Румъния

Силното му влияние в стартъп средата в Румъния е свързано най-вече с FintechOS – компания, на която е съосновател. Нейното глобално присъствие обхваща повече от 20 пазара. Набрала е над 90 милиона долара финансиране.

Ролята на Серджиу в румънската предприемаческа сцена включва и управлението на Cleverage.vc, където той се фокусира върху инвестиции на ранен етап в стартиращи компании в сектора на здравеопазването, сред които FindMeCure и Medicai.

Финансов нюх, оперативен опит и ангажимент към менторството е комбинацията от умения, която прави Серджиу солиден опорен стълб в румънската стартъп екосистема, посочват от Endeavour.

Невзат Айдън, Турция

Той става известен с придобиването на Yemeksepeti за 589 милиона долара през 2015 г., след което раздава 27 милиона долара бонуси на 115 служители, като по този начин им осигурява капитал за стартиране на собствен бизнес.

Айдън има значително влияние върху общността на бизнес ангелите в Турция и е високо оценяван от студенти, които го посочват в топ 3 модели за подражание наред със Стив Джобс и Марк Зъкърбърг. Инвестициите му обхващат над 60 стартиращи компании. Бил е ментор на повече от 50 бизнеса, което го прави една от най-влиятелните фигури на предприемаческата сцена в Турция.

Апостолос Апостолакис, Гърция

Константа в гръцката стартираща екосистема, съосновател на редица предприятия и инвеститор в стартиращи компании като Jeeves и Spotahome, привлекли внимание както в страната, така и в чужбина.

Апостолос е съосновател на VentureFriends, фонд за рисков капитал със 170 милиона евро, разпределени в три фонда. Чрез този и много други ангажименти той осигурява както финансова подкрепа, така и менторство, което го прави ключов участник в предприемаческата среда в Гърция.

Виктор Шмид, Полша

Той има значителна роля в технологичния и предприемачески пейзаж на Полша като съосновател и главен изпълнителен директор на Netguru. Компанията е набрала над 60 милиона долара приходи, има повече от 900 служители и е завършила над 600 проекта, затвърждавайки репутацията си на основен технологичен играч в Полша.

Ентусиазмът на Шмид към технологиите е очевиден не само в работата му с Netguru, но и в по-широките му ангажименти към иновациите и растежа.

Той е активен инвеститор и фактор в технологичното пространство, свързвайки идеи с капитал и менторство. Неговата роля като председател на борда на директорите на Endeavour Полша от май 2022 г. разширява влиянието му и насърчаването на предприемачеството в страната още повече.