Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини.

Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“, съобщи БТА.

Преди гласуването заместник-председателят Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините.

Във връзка с направеното предложение за начина на гласуване Войнов посочи, че на 26 октомври е получена информация от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), информация от министъра на електронното управление от проведена среща днес, както и писмо, постъпило преди малко, от министъра на електронното управление относно удостоверяването на съответствието на доставения тип устройство за машинно гласуване с изискванията в Изборния кодекс.

С настоящото писмо ЦИК е уведомена, че към момента не е издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а от Изборния кодекс (ИК), посочи Войнов.

Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, каза той.

Категорично не съм съгласна, че срамната ситуация е за ЦИК.

В тази ситуация ЦИК беше поставена в резултат на други действия, на други органи, каза председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя посочи, че полученото писмо е подписано с електронен подпис от министъра на електронното управление.

По никакъв начин няма да се съглася, че ЦИК не е запозната с информацията, постъпила от ДАНС. Начинът, по който ви докладвах информацията беше напълно коректен и всички членове на ЦИК бяха запознати с нейното съдържание, коментира тя. Това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване. Най-важно е да има доверие в изборния процес и всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано, каза Нейкова.

По думите ѝ именно с това решение ЦИК успя да минимизира рисковете пред това избирателите да не отидат да гласуват.

Цветозар Томов отбеляза, че е направил опит „МЕУ да изпълни задължението си по закон“ и добави „някак си и това остана в небитието“.

По думите му проблемът не е дали ЦИК ще отмени или не машинното гласуване.

Проблемът е в това, че в цялата тази днешна история ЦИК се оказа институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори, коментира Томов. Това е нещо, което не мога да приема, добави той. Томов посочи, че освен да няма машинно гласуване на вота в неделя, ЦИК е решила да няма такова и на евентуалния балотаж на 5 ноември. Можехме да вземем решение по отношение само на първия тур и да изчакаме няколко дни преди да вземем решение за втория тур, ако междувременно МЕУ реши дали удостоверява, или не софтуера на машините, посочи той.

Припомняме, че скандалът с машините за гласуване за предстоящия вот в неделя избухна по-рано днес в Народното събрание.

Парламентарни политически сили поискаха отмяна на машинното гласуване заради съмнения в сигурността му, след като доклад на ДАНС беше обсъден на два поредни председателски съвета.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ„ (ИТН) Тошко Йорданов съобщи пред медиите за доклад на ДАНС, от който ставало ясно, „че два дни, след като ЦИК направи публично генериране на хеш код, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка“.
По думите на Йорданов министърът на електронното управление още преди вота е предал правомощията си на заместника си, за да не бъде обвинен, че може да манипулира изборния процес, тъй като е бил член на „Информационно обслужване“. Т.е. Михаил Стойнов е направил всичко на своя глава, посочи председателят на ПГ на ИТН. Второ, министърът потвърди, че целият процес по валидиране на машините още не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира масивите за изборите и на тези избори машини не трябва да има и няма да има, защото законът е такъв, коментира Йорданов. Допълнително стана ясно, че Йоловски е бил подлаган на натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов – от „Продължаваме промяната - Демократична България“, съобщи председателят на ПГ на ИТН.

Последваха остри реакции и коментари от всички парламентарно представени партии.

Доклад на ДАНС за машините обърна дневния ред на парламента преди изборитеНС не събра кворум за извънредното заседание във връзка с президентското вето върху промени в Закона за енергетиката Премиерът Николай Денков коментира, че цялата ситуация се използва, за да се постави отново под въпрос гласуването с машини. Очевидно е, че опозицията иска много да използва ситуацията като нов повод да събори правителството, заяви той, цитиран от БТА. Решението за гласуването трябва да бъде на ЦИК. Кодът е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени, обясни Денков. Без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум, но малко съдържание в представените обвинения, допълни Денков.

Междувременно стана ясно, че ДАНС е извикал на разпит заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов заради копирането на кодовете на машините за гласуване, съобщи БНТ. Официално от Агенцията по национална сигурност отказват да отговорят на въпросите дали заместник-министърът на електронното управление е бил извикан на разпит и дали наистина съществува подобен доклад.

По закон граждани могат да бъдат извикани за снемане на обяснения. По неофициална информация Михаил Стойнов е напуснал сградата около 17:00 часа следобед. Няма информация от прокуратурата какво знаят по случая и дали се води досъдебно производство, допълва БНТ.