На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина.

Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че това не е окончателната бройка на избирателните секции, тъй като 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секциите в лечебните заведения, домовете за възрастни хора.

Всички 265 общински избирателни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, в момента се извършва повторно въвеждане на данните, посочи Матева.

Отбеляза, че в момента тече предизборна кампания за втори тур, като тя ще приключи в петък - 3 ноември, в 24:00 часа.

Матева припомни, че резултатите от местните избори се обявяват от Общинските избирателни комисии (ОИК). На втория тур на 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони.

Окончателно: Съдът отмени решението на ЦИК за гласуването с машиниРешението не подлежи на обжалване

В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово, заяви Матева. Тя посочи, че право на глас имат 6 308 052, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

Матева обясни, че в избирателните списъци са включени гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като те не могат да гласуват на постоянния си адрес и не се подават нови заявения за гласуване по настоящ адрес. Това се отнася и за заявленията за гласуване с подвижна урна, уточни тя.

Матева отбеляза, че днес от 16:00 часа в Министерството на електронното управление ще бъде извършено доверено изграждане на изходния код на софтуера, като за участие са поканени, регистрираните в ЦИК партии и коалиции.

ЦИК: Ще има нова процедура за изходния код и нов хеш код на машинитеПо думите ѝ, това не означава нов софтуер

След довереното изграждане ще им се осигури достъп до изходния код и до документацията за системата за машинно гласуване, така както изисква Изборният кодекс, обясни Матева.

ЦИК прави всичко необходимо, за да има гласуване с машини в неделя, заяви Матева.

Комисията са в непрекъсната комуникация с Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Надяваме се в най-кратък срок да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието, добави Матева.