Технологиите са от изключително значение за съвременния бизнес, а данните, създавани от тях, често са наричани златото на новия век. Тази оценка на тяхната стойност обаче ги превръща в постоянна цел за кражба, криптиране или компрометиране.

В същото време всички технологии – изкуствен интелект, дронове, добавена реалност, роботи, Интернет на нещата и т.н. имат около себе си през цялото време един невидим дебнещ враг – риска от гледна точка на киберуязвимостите.

„Темата киберсигурност набира скорост успоредно с всички други трендове, защото винаги ще има хора, които искат да се възползват от слабостите в системата. Кибератаките са неизменна част от развитието. Навсякъде, където има важна информация, парични средства или въобше нещо, което може да бъде продадено след това, има и зловредни актьори, които дебнат за уязвимости“, предупреди по време на панела Data Gravity&Cybersecurity в рамките на организирания от Profit.bg и Sportal.bg форум Digital Trends Антон Пулийски.

Киберсигурност – от специализирана дисциплина до въпрос на оцеляванеКритичната мисъл е фундаментът за борба с напреднали заплахи, посочва Антон Пулийски от КиберКЛУБ


По думите му е прекрасно, когато даден инженер произведе нещо, което има възможността да промени света. Но той трябва да знае, че едно подобно нещо винаги има аспекти, свързани с киберсигурността.

„Устройството се свързва с безжичната мрежа, която запаметява данните и ги споделя с даден сървър на производителя, който чрез тях подобрява клиентския опит. Всички тези процеси превъртат много информация, която в даден момент, ако тя не минава по криптиран, обезопасен начин, може да се превърне в уязвимост. По този начин един продукт, който довчера е продаван в милиони бройки, може да влезе в новинарските емисии с огромен провал“, посочва председателят на Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии (ETIC) и основател на КиберКЛУБ.

Умните уреди са пример за това, както и умните градове. Те обещават да няма задръствания, да има персонализирано здравеопазване, да няма опашки, а потребителите да имат лесен достъп до цялата необходима им в ежедневието информация. Но умните градове са за умни хора - такива, които не стават роби на технологията, а знаят как да я използват.

„Светът няма да спре да се променя. AI ще става все по-интуитивен. Но успоредно с този процес трябва да се образоваме какви рискове идват с това“, акцентира още Антон Пулийски.

Бизнес трансформация с отговорен AI – мисията на Google CloudОще през 2018 г. Google първа разработва и въвежда принципи на AI за служителите


(Кибер)заплахите на бъдещето

Основният риск, смята той, е да не се адаприраме към това, което идва, технологията да изпревари потребителската култура, а тези, които имат уменията, да съчетаят това с недобронамереност. Тогава много потребители биха се превърнали в жертви, като тази тенденция започва да се забелязва все по-отчетливо.

Едновременно с това виртуалната реалност създава потапящо изживяване, в което потребителите вярват много повече, отколкото когато са срещу човек и могат да забележат някакви признаци за измама.

Умните устройства също идват с редица рискове, тъй като често са много уязвими от гледна точка на сигурността.

„Задава се и пандемия от рансъмуер. В тъмната мрежа инструменти за подобен тип атаки се продават по модела „като услуга“. Рансъмуер атаките са свързани с криптиране на информацията на даден компютър, като след това тя се освобобждава срещу откуп. В момента всеки може да си купи подобен код и да заплати за него, чак когато кампанията бъде успешна. По този начин хора с ниска техническа грамотност на практика могат да организират мащабни и сложни кибератаки“, предупреди още Антон Пулийски.

Матю Карнинчниг, Politico: Зеленият преход движи сектора на чиповете в ЕСЕС има нуждата от драматично разширяване на производството на микрочипове, каза журналистът

Взетите навреме мерки намаляват изключително много ентусиазма на атакуващите, защото те търсят най-малкото съпротивление. И обратно, когато потребителите на са готови, това дава широка палитра от възможности на недобронамерени играчи.

„Всички сме длъжни като хора да пазим цифрова хигиена. Да не отваряме линкове, когато не знаем източника, да не сваляме файлове, които не знаем откъде идват, да използваме силни пароли и т.н. Затова и когато създадохме нашия проект „КиберКЛУБ Академия“ организирахме серия от безплатнои събития, които имаха за цел да стигнат до хората и те да бъдат информирани за базовите хигиенни навици в киберпространството. Нужно е всеки да знае, че има набор от задължителни правила“, категоричен беше основателят на КиберКЛУБ. „Трябва да приемем факта, че оттук нататък ще трябва да учим постоянно. Екстрите на съвременните устройства имат цена – безопасността. И заплахате засяга всички“.

А когато става дума за бизнес, Антон Пулийски обръща внимание, че „вече не говорим за това дали ще сме конкурентноспособни след кибератака, а дали ще оцелеем“.