Забравете за най-известния действащ вулкан в Италия - Везувий, който разрушава Помпей през 79 г. Най-опасната вулканична заплаха в Италия в момента е тази, за която вероятно никога не сте чували: Кампи Флегрей, или Флегрейските полета, разказва CNN и добавя:

„Тази невзрачна равнина, която се простира на 200 км под Неаполитанския залив и островите Капри и Иския до покрайнините на град Неапол, е гигантска калдера или вдлъбнатина, оставена от супервулкан преди около 2 млн. години“.

Кампи Флегрей, голям спящ вулкан близо до Неапол, има история на изригвания, като последното е било през 1538 г. Напоследък повишената сеизмична активност и повишаването на нивото на земята предизвикват безпокойство сред местните жители.

Там се намират множество вулкани, които са били активни в продължение на 39 000 години, като много от тях се намират под водата около крайбрежието. В същото време в региона има вили, малки села и търговски центрове. Той е дом на 800 000 души и болница в процес на изграждане.

На ръба на вулкана: Да живееш в Поцуоли – родното място на София ЛоренПрез последните седмици, местните там се вълнуват само от едно – супервулкана, който предизвиква непрекъснати земетресения


Повече от 500 000 от местните жители живеят в "червената зона", която италианската агенция за гражданска защита определя като район, обхващащ 18 града, изложени на най-голям риск в случай на изригване.

Още 3 милиона жители на Неапол живеят непосредствено до източния край на калдерата, според агенцията за гражданска защита.

Солфатара (на италиански: Solfatara di Pozzuoli) например е плитък вулканичен кратер в Поцуоли, близо до Неапол, част от вулканичната област Флегрейски полета. Това е спящ вулкан, който все още изпуска струи пара със серни изпарения. Името идва от латинското Sulpha terra, "земя на сярата" или "сярна земя". Образуван е преди около 4000 години и за последен път е изригнал през 1198 г. с вероятно фреатично изригване - експлозивно изригване, задвижвано от пара, причинено от взаимодействието на подпочвените води с магмата. До 2017 г. дъното на кратера е било популярна туристическа атракция, тъй като в него има много фумароли и кални басейни.

Последното голямо изригване на Кампи Флегрей е през 1538 г. и създава нова планина в залива. Според Националния институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV) сеизмичната активност в района се засилва от декември 2022 г. и експертите се опасяват, че вулканът може да се събуди отново след поколения в покой.

Хиляди се евакуираха на Филипините заради изригване на вулканВулканът Таал, който се намира южно от Манила, избълва пепел и пушек, който се извиси на стотици метри в небето


Гъсто населеният регион, който се намира на по-малко от 50 км от Везувий, е податлив на сеизмично явление, известно като брадизеизъм, определяно от цикли на издигане и постепенно понижаване на земята. За последен път в региона е имало подобна активност през 1984 г., когато земята се е издигнала на 3,5 метра, след което е започнало бавно спускане, придружено от сеизмична активност, подобна на тази, която се случва в района сега.

През септември регионът беше ударен от най-силното земетресение от 40 години насам, а само няколко дни по-късно трусът с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер беше последван от ново земетресение с подобна сила.

Досега през 2023 г. в Кампи Флегрей са регистрирани повече от 3450 земетресения, 1118 от които са станали само през август. Това е повече от три пъти повече от предходната година, според данните на INGV. През октомври са регистрирани повече от 500 земетресения, най-силното от които е с магнитуд 4,0, последвано от дузина вторични трусове.

Много експерти смятат, че местното население трябва да е по-добре подготвено да реагира при сеизмична активност и изригване. На 5 октомври агенцията за гражданска защита на страната представя актуализиран план за евакуация, който предвижда придвижването на половин милион души за период от 72 часа по пътища, за които много местни жители се опасяват, че няма да могат да поемат такъв интензивен трафик. За последен път подобен план е бил анализиран през 2019 г., а констатациите са показали, че планът за евакуация е нефункционален.