Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев положи клетва пред Столичния общински съвет на първото заседание на Съвета в мандат 2023-2027 г.

Довчера бяхме политически опоненти, днес вече сме от една страна - тази на София, заяви кметът в първото си изказване пред новоизбрания Столичен общински съвет. "Нужно е да защитаваме интересите на всички в града, независимо от нашите политически виждания. Това значи да бъдем от страната на мъдростта и търсенето на дългосрочни решения, които ни обединяват", посочи Терзиев, цитиран от БТА.

"Това, което е по-дълго от един мандат, тази мечта, която ни обединява- София да бъде модерен, сигурен, уреден европейски град, в който всички искаме да градим бъдеще", добави кметът на София.

По думите му, това, с което се е ангажирал в кампанията, е наистина да положи всички усилия да бъде кмет на всички софиянци. Оттук нататък трябва заедно с общинските съветници да търсят какво ги обединява. Това са ценностите, принципите и начинът, по който да заработи общината още по-ефективно, да бъде по-прозрачна и по-бърза в решаването на проблемите, така че да успеем да променим нагласата на хората, заяви Терзиев. Голям проблем според него е загубената вярата в общината.

"Тук сме четири години заедно и трябва да работим заедно да възстановим това доверие и да вземем най-правилните решения", каза Терзиев и изрази вярата си, че всички в Столичния общински съвет са мъдри и ще намерят този път.

Васил Терзиев: Ще наложим София като бранд за иновации и град на амбициятаНие като град се конкурираме да привличаме инвестиции и да задържим хората. Да имат достатъчно причини да се реализират успешно точно тук - в София Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия, поздрави новоизбраните общински съветници и кметове, като им пожела да са здрави, да оправдаят доверието на гражданите. Тя изрази надежда да работят в полза на всички граждани, да вземат правилните решени и да загърбят политическите интереси и пристрастия.

"Бъдете мъдри и приемайте с търпение предизвикателствата в ежедневната си работа", каза Витанова и им пожела успешен мандат. Витанова обяви за избрани кметът на Столичната община, кметовете на райони и тези на кметства.

Тя припомни формациите, които имат представители в СОС. Това са ВМРО-БНД с един общински съветник, "Има такъв народ" – трима, "Възраждане" – осем, ГЕРБ-СДС – 14, ПП-ДБ – 23, "БСП за България"– 9, КОД – 3.

Районните кметове и общински съветници положиха клетва, че ще спазват Конституцията и законите на страната, и получиха своите удостоверения за избор.

Заседанието беше открито от областния управител на София Вяра Тодева, която приветства избраните общински съветници и кметове с пожелание за успешен мандат и превръщането на София в модерна европейска столица.

"Убедена съм, че за успеха на вашата работа основополагащи ще бъдат принципите на прозрачност, откритост и диалогичност", заяви тя, цитирана от БТА. По думите й, местният парламент на най-голямата община в България може и трябва да бъде пример за приемането на решения с консенсус, за възхода на София и на нейните жители.

"Вярвам, че местната изпълнителна власт, в лицето на столичния кмет Васил Терзиев и неговия екип, може да бъде и ще бъде образец за честност, почтеност и грижа за хората, на които служи", отбеляза тя. В 21 век, в който идеите за умния град, за изкуствения интелект и за споделения свят се превръщат в реалност, повече от актуален е девизът „Расте, но не старее“, каза областният управител.

Тодева призова кмета и общинските съветници никога да не забравят, че основната им грижа е всеки човек и неговия просперитет.