Emirates обяви поръчка за 95 самолета Boeing на стойност 52 млрд. долара, с което постави началото на първата голяма сделка на авиоизложението в Дубай през 2023 г.

Държавният превозвач на Дубай, дъщерно дружество на Emirates Group, поръчва още 55 самолета Boeing 777-9 и 35 от 777-8, с което общият брой на поръчките на авиокомпанията за широкофюзелажните самолети 777X достига 205 единици.

Освен това компанията актуализира поръчката си за Boeing 787 Dreamliner от 30 на 35 броя, които се състоят от 15 самолета 787-10 и 20 самолета 787-8, отбелязва CNBC.

Emirates потвърди поръчката си на още 202 двигателя от General Electric: двигателите GE9X, които ще задвижват новите самолети 777X. С това съобщение общият брой на поръчаните от Emirates двигатели GE9X става 460.

Emirates вече експлоатира най-големия брой самолети Boeing 777 от всички авиокомпании в света.

Boeing запазва преднината си пред Airbus в надпреварата за нови поръчкиАвиоизложението във Фарнбъро, което продължава през цялата седмица, се организира на всеки две години, и се превърна в място, на което Boeing и Airbus се конкурират за нови поръчки на своите самолети

Постоянният глад за широкофюзелажни самолети подчертава значението на пазара в Близкия изток за търсенето на този модел, допълва CNBC.

Клиентите от Близкия изток вече представляват "най-голямата част от комбинираните Airbus и Boeing за широкофюзелажни пътнически самолети – 30 % от общия обем в световен мащаб", според анализатори на компанията за управление на активи AllianceBernstein.

Това до голяма степен се дължи на ролята на региона на Близкия изток като свързващ център за пътувания на дълги разстояния.

Както Boeing, така и Airbus подчертават, че регионът е основен източник на търсене на широкофюзелажни самолети, като оптимизмът и поръчките на авиокомпаниите се подхранват от стабилните дългосрочни прогнози за растеж и здравословното възстановяване на търсенето на въздушни превози след пандемията.

Самолет на Emirates летя 14 часа с дупка в корпуса (снимки)Пътници, напускащи полет на Emirates в петък, забелязват голяма дупка отстрани на самолета, след като той каца в Бризбейн, Австралия

"Emirates е най-големият оператор на самолети Boeing 777 и последната му поръчка затвърждава тази позиция. Участваме активно в програмата 777 от самото ѝ начало до това последно поколение самолети 777X", заяви по шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум, председател и главен изпълнителен директор на авиокомпания и група Emirates.

"Самолетът 777 заема централно място в стратегията за флота и мрежата на Emirates за свързване на градове на всички континенти с Дубай. Имаме удоволствието да удължим отношенията си с Boeing и очакваме с нетърпение първото 777-9 да се присъедини към нашия флот през 2025 г.", допълни шейхът.