„Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както върху мирни граждани, така и върху полицаи“.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БТА.

„Всеки, който е упражнил насилие ще бъде разследван и ще понесе отговорност“, каза още министърът във връзка със случилото се на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември в София.

„И аз искам обстоен анализ на всички форми на насилие“, посочи той, като уточни, че са необходими мерки за превенция на подобни случаи на насилие в бъдеще.

Добави, че трябва системна работа на психолози с полицаите, които са под огромно напрежение, за да не се допускат подобни случаи.

От ГЕРБ ли е вътрешният министър? Кирил Петков и Калин Стоянов в спор„За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори и трябваше да бъде максимално неутрален“, каза Кирил Петков

Имало ли е платени провокатори

Според Стоянов работата на МВР не може да бъде поставена под общ знаменател заради единични случаи, в които е имало превишаване на правомощията от страна на полицаите.

Министърът допусна, че е възможно сред мирно протестиращите да е имало платени провокатори.

„Бяхте обиждани, плюти, провокирани по всякакъв начин, удряни с камъни, бомбички хвърчаха върху вас, изблъскаха ви с горящи контейнери и въпреки всички провокации се справихте като истински професионалисти, достойни да бъдат част от системата на МВР“, обърна се министър Стоянов към полицаите, охранявали протеста.

Прокуратурата проверява Борислав Михайлов и цялото ръководство на БФСПредстои да изяснят факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболната федерация в последните години

Вътрешният министър благодари на премира Никой Денков, който вчера „потвърди, че лидер на политическа партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал“.

Смятам, че е недопустимо някой да се меси политически в работата на МВР , както направи г-н Кирил Петков“, каза още Калин Стоянов.

Той отбеляза още, че никъде в Европа няма практика след такива протести и много по-тежки масови безредици да „хвърчи оставката на вътрешен министър“.

„ПП - ДБ“ поиска оставките на вътрешния министър и на президента на БФСМногократно тълпата е била предупредена да се разпръсне, едва след това полицията е предприела мерки

"Калин Стоянов тръгна в правилната посока"

„Вчера казах, че ако министърът продължава да си затваря очите и да замазва проблемите, щях да си тръгна. Министърът тръгна в правилната посока. Надявам се да извърви този път докрай“, коментира брифинга на вътрешния министър премиерът Николай Денков.

Той поздрави служителите на МВР, които, по думите му, са се държали професионално по време на протестите.

Трима полицаи са отстранени от длъжност и се разследват

В същото време стана ясно, че към днешна дата са образувани дисциплинарни производства срещу трима полицаи за превишаване на полицейските правомощия и в момента те са отстранени от длъжност.

Срещу други двама тече проверка, която ще определи степента им на виновност.

Това съобщи директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов във връзка с проверката на действията на полицейските служители по време на протеста срещу Българския футболен съюз.

Отстранени са един командир на отделение и двама старши полицаи. Николов уточни, че назначената от него дисциплинарна проверка на действията на служителите, участвали в охраната на протеста, са установени и други служители, които евентуално ще понесат отговорност за действията си.

Денков е готов да подаде оставка, ако МВР не признае за полицейско насилиеПолицаите, които без причина бият паднали хора, нямат място в редиците на полицията, заяви премиерът

„Моля да спрем да противопоставяме полицията срещу обществото или обществото срещу полицията, а всички ние да се обединим и противопоставим срещу хулиганските действия на правонарушителите и неправомерните действия на полицейските служители“, каза главният секретар на МВР Живко Коцев, цитиран от БТА.

Той добави, че предотвратените щети са повече от причинените и призова да се спре с политиканстването.

Извънредно заседание на вътрешната комисия в НС

Поредната политическа реакция по случая дойде от председателя на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), която съобщи, че на 22 ноември (сряда) от 14:30 ч. свиква извънредно заседание на комисията. Новината беше обявена и на страницата на Народното събрание.

Освен вътрешния министър Калин Стоянов, депутатите ще изслушат и главния секретар на МВР, заместник главния секретар на министерството, директора на главна дирекция "Национална полиция", директора на СДВР, директора на главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и директора на дирекция "Инспекторат" "във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, проведен на 16 ноември 2023 г." , пише в поста си в социалните мрежи Десислава Атанасова.