Шестима руски доброволци се отправят на едногодишна симулирана космическа мисия в рамките на проект, наречен SIRIUS, който има за цел да проучи въздействието на продължителната изолация върху човешкото здраве и работоспособност, пише Interesting Ingeneering.

Екипажът на SIRIUS-23 влиза в своя имитационен космически кораб на 14 ноември в Института за биомедицински проблеми (ИБМП) в Москва, където ще живее и работи в затворена среда в продължение на 360 дни. ИБМП е известен научноизследователски институт, който от 60 години провежда експерименти за състоянието на човешкия организъм в Космоса.

Условия на пътуване в дълбокия Космос

Мисията ще имитира условията на пътуване в дълбокия Космос, като екипажът ще извърши прелитане над Луната, множество кацания на естествения земен спътник, орбитални маневри и операции с марсоход на лунната повърхност. Той ще бъде изправен и пред различни технически и психологически предизвикателства, като неизправности в оборудването, забавяне на комуникацията и междуличностни конфликти.

Русия отложи спасителна мисия в Космоса заради повредаЗабавянето се дължи на нови проблеми с херметизацията на резервоарите за охлаждаща течност


Изолационните експерименти влизат в историята с изцяло рускоезичния си екипаж, състоящ се от четири жени и двама мъже. Той е съставен от висококвалифицирани специалисти, включително Олег Орлов, който служи като командир и лекар. Анна Кикина, космонавт, е инженер на „полета“, а Дария Жидова е изследовател и психолог. Евгения Илиинска е оператор и журналист, Александър Суворов е инженер и пилот, а Максим Хабаров е лекар и хирург. С такъв разнообразен опит екипажът на SIRIUS-23 се очаква да бъде добре подготвен за справяне с всички предизвикателства, които могат да възникнат по време на мисията му.

Проектът SIRIUS е съвместна изследователска инициатива на ИБМП и НАСА, които от много години си сътрудничат в областта на изследванията на изолацията в Космоса. Въпреки това НАСА не участва в мисията SIRIUS-23 поради бюджетни ограничения и различни приоритети. Американската космическа агенция все пак участва в аналогични програми като CHAPEA и HERA, като едновременно с това проучва други национални и международни възможности, за да подкрепи изследователските си цели за бъдещи мисии, управлявани от хора.

Китайски астронавти се върнаха на Земята след рекорден престой в КосмосаТримата астронавти на мисията


Проектът SIRIUS има четири етапа, всеки от които е с нарастваща продължителност и сложност. Първият етап, SIRIUS-17, продължава 17 дни през 2017 г. Вторият етап, SIRIUS-19, продължава 120 дни през 2019 г. Третият етап, SIRIUS-21 - 240 дни през 2021 г. Четвъртият и последен етап, SIRIUS-23, е най-дългият и най-предизвикателният, като той ще продължи 360 дни.

Мисията SIRIUS-23 е невероятна възможност за наземно изследване на космическите условия и събиране на важна информация за бъдещи мисии. Екипажът ще разшири границите на науката и технологиите, като същевременно ще демонстрира силата и упоритостта на човекът, посочват в заключение от Interesting Engeneering.