Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов беше изслушан в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание.

Повод за стова станаха размириците около Националния стадион "Васил Левски" на 16 ноември преди мача България - Унгария.

"БФС носи отговорност на стадиона, но не и извън него.

Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за случващото се извън стадиона. Отговорност трябва да се търси от провокаторите и хората, които са им платили. БФС не може да се превърне в изкупителна жертва", заяви Борислав Михайлов, цитиран от БНТ.

"Тук съм дошъл като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне. Очевидно никой не го интересува фактологията. Различно се тълкува от всеки или от всички тази дълга кореспонденция. Тук никой не иска фактите, а иска да има жертва и жертвата е ясна. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен", каза още президентът на БФС, цитиран от БНР.

Прокуратурата проверява Борислав Михайлов и цялото ръководство на БФСПредстои да изяснят факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболната федерация в последните години

Междувременно, по време на извънредно изслушване в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента стана ясно, че Инспекторатът на Министерството на вътрешните работи (МВР) ще провери всички действия на служителите на министерството по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) включително и срещу висшето ръководство. Проверка ще изследва планирането и подготовката на полицейското мероприятие, съобщава БТА. Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че ще бъдат осигурени допълнителни обучение за полицаите участващи в охраната на масови мероприятия. Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов посочи, че момичето, което заяви пред медиите, че е било удряно в корема и обиждано от полицаи, наистина е било задържано в Първо районно управление. По случая е назначена проверка. След задържането момичето е транспортирано в болница, където са ѝ направени пълни, обстойни прегледи и не е констатирано от лекарите дори одраскване, коментира Николов. Той добави, че днес тя ще се яви в СДВР, за да даде обяснения за случилото се.

Платени провокатори и опити за кадруване – скандалът в МВР се разраства Никъде в Европа няма практика след такива протести и много по-тежки масови безредици да „хвърчи оставката на вътрешен министър“, смята Калин Стоянов
Във връзка с това, че Столична община не е поискала становище от СДВР преди да съгласува протеста на 16 ноември, Николов посочи, че действията на полицията биха били едни и също и при разрешен и при нерегламентиран протест. Ще бъдем непримирими към служители с недобросъвестно отношение и там, където открием признаци за състав на извършено престъпление, ще сезираме прокуратурата, обяви главния секретар на МВР.