Amazon е на път да получи безусловно антитръстово одобрение от ЕС за придобиването на производителя на прахосмукачки-роботи iRobot.

Сделката е на стойност 1,4 млрд. долара, съобщиха в трима запознати източници, цитирани от Reuters.

Антитръстовите органи по света засилиха контрола върху придобиването на по-малки конкуренти от големите технологични компании, тъй като са обезпокоени от натрупването на огромни количества данни от няколко компании и от големите играчи, които използват господстващото си положение на нови пазари.

ЕК се притесни за пазара на прахосмукачки, разследва сделка на Amazon Както и в САЩ, европейските законодатели са притеснени от евентуалните последици за пазара на роботизирани прахосмукачки

През юли Европейската комисия, която действа като орган за наблюдение на конкуренцията в ЕС, предупреди Amazon, че сделката може да намали конкуренцията в областта на прахосмукачките роботи и да засили доминиращата позиция на американската компания като доставчик на онлайн пазари.

Комисията, която трябва да се произнесе по сделката до 14 февруари, отказа да коментира новата информация за одобрение. Amazon не отговори на запитването за коментар.

Сделката, обявена през август, ще добави прахосмукачката-робот Roomba на iRobot към портфолиото от интелигентни устройства на американския гигант в онлайн търговията.

Amazon придобива iRobotСделката се оценява на около 1.7 милиарда долара, включително нетните задължения на iRobot

Списъкът включва гласовия асистент Alexa, интелигентни термостати, устройства за сигурност и стенни дисплеи.

Антитръстовата агенция на Обединеното кралство вече разреши безусловно сделката след предварителен преглед.