Новинарският гигант Axel Springer сключи многогодишно лицензионно споразумение с пионера в областта на изкуствения интелект OpenAI - важен етап в търсенето на компенсации от медийните компании за използването на тяхното съдържание в AI инструментите.

Споразумението гласи, че OpenAI ще плаща за използването на съдържание от медиите на Axel Springer, сред които са Politico и Business Insider в САЩ и европейските Bild и Welt.

Компаниите отказват да разкрият финансовите условия, но се очаква договорът да генерира значителни приходи за медийното дружество .

Когато ChatGPT използва информация от публикациите на Axel Springer, за да отговори на запитване на потребител, под отговора ще бъдат включени връзки към оригиналните източници на информацията, пише в съвместно изявление на компаниите.

Новият формат, който ще генерира отговори под формата на резюме, ще дебютира в предстоящите месеци. Целта е да се гарантира, че тези уебсайтове ще получат признание, компенсация и уеб трафик, отбелязва The Wall Street Journal.

Българското недоглеждане и как ЕС не успя да спре руските петролни печалбиРуският петрол идва в ЕС над законово допустимата цена

OpenAI ще може да показва отговорите и да обучава технологията си, като използва архивни и актуални материали на Axel Springer. В замяна на това, новинарската компания ще може да използва технологията на OpenAI за подобряване на собствените си материали.

"Искаме да проучим възможностите на журналистиката, задвижвана от изкуствен интелект, за да изведем качеството, обществената значимост и бизнес модела на следващо ниво", казва главният изпълнителен директор на Axel Springer Матиас Дьопфнер.

Сделката не е ексклузивна. Това означава, че медийната компания ще може да генерира приходи от сделки и с други AI платформи, които искат да използват нейното съдържание.

Бързият възход на изкуствения интелект породи опасения в новинарската индустрия, че технологията може да застраши основите на техния бизнес. Страховете идват от превземането на онлайн трафика, който иначе би отишъл в сайтовете им, както и използването на съдържанието им без заплащане, пояснява WSJ.

Нечестна употреба? Конфликтът между AI и авторските праваОбвиненията на гилдията, са че използването на авторските им материали от OpenAI и други компании води до създаването на конкурентни произведения

OpenAI и други инструменти за изкуствен интелект се обучават на огромни количества интернет данни, включително новинарски статии и анализи.

Според запознати в преговорите OpenAI е обсъждала броя на думите в статиите като една от мерките за определяне на паричната компенсация.

"Това партньорство с Axel Springer ще помогне да се предоставят на хората нови начини за достъп до качествено информативно съдържание в реално време чрез нашите инструменти за изкуствен интелект", каза в изявление главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткап.

Associated Press наскоро обяви собствена лицензионна сделка с компанията, ръководена от Сам Алтман. OpenAI лицензира част от текстовия архив на AP за обучение, но сделката не включва използването на съдържанието на медията в ChatGPT, според източник на WSJ.