Илон Мъск беше главен гост на политическия фентъзи фестивал, организиран от крайнодясната партия „Братя на Италия“ на италианския премиер Джорджа Мелони.

По време на изявата си на събитието в столицата Рим, предприемачът заяви, че рекламодателите вече се връщат в X (Twitter) след масовото напускане на платформата.

"Мисля, че X ще се справи добре и вече виждаме рекламодатели, които се връщат в X.", заяви Мъск в отговор на въпрос, съобщава Euronews.

"Рекламодателите винаги се притесняват за своята марка... Но мисля, че това е краткосрочен проблем", допълни той.

Мъск се извини за антисемитския пост, но наруга напусналите X рекламодатели

Изкуственият интелект като "джина от лампата"

Преприемачът коментира и темата за изкуствения интелект, като заяви, че той "изглежда неизбежен" и се застъпи за регулирането му с помощта на "съдия" в бъдеще.

"Изкуственият интелект е елемент, на който трябва да се обърне внимание. Той е като нож с две остриета. Ще може да прави практически всичко, но ще му липсва съвест", обясни Мъск.


Собственикът на най-големите технологични компании в света заяви, че подкрепя въвеждането на "регулации, за да може някой да бъде поне един вид арбитър", който да контролира прилагането на AI по света.

"Положителната част е, че никога повече няма да имаме липса на стоки и услуги, защото AI и роботиката ще могат да правят всичко, което искате", прогнозира той, признавайки, че един от "рисковете" е, че новата технология може да манипулира общественото мнение.

Мъск обясни, че изкуственият интелект ще бъде като "джина с лампата", към когото хората ще могат да отправят молби за "всичко", но ще трябва да бъде "внимателен" към желанията им.

„Устата на истината“: Има ли нещо специално в чатбота Grok на Илон Мъск?Теорията на Мъск за присъщата безопасност на AI, търсещ истината, предизвиква скептични отговори от много експерти

"Да" на миграцията, но само законна

Мъск засегна и темата за незаконната миграция, която е основен приоритет в политиката на Джорджа Мелони.

Той заяви, че "много подкрепя законната имиграция", като каза, че страните трябва да приемат всеки, който е честен и готов да работи усилено.

Допълни обаче, че трябва да има повече проверки на удостоверенията на имигрантите, като предположи, че не е възможно да се прецени кой отговаря на тези характеристики, без да се извършва мониторинг в по-голяма степен.

Дилемата на Мелони: Могат ли мигрантите от Африка да решат трудовата кризаМелони дава зелена светлина на стотици хиляди мигранти да работят законно, за да запълнят огромния недостиг на работна ръка в страната

Климатичната криза и изгубените надежди

По отношение на климатичната криза той заяви, че е "природозащитник", но добави, че "не трябва да демонизираме петрола и газа в средносрочен план".

"Имам впечатлението, че в краткосрочен план преувеличаваме по отношение на изменението на климата", отговори Мъск, като разкритикува природозащитниците, че карат хората да губят "вяра в бъдещето".

"Трябва да продължим да се надяваме", добави той.

"Правете повече италианци"

Милиардерът подчерта и проблема с ниската раждаемост в Италия - основен за партията на Мелони, който може да отблъсне потенциални инвеститори от страната.

Запитан дали Италия е добро място за инвестиции, Мъск отговори утвърдително, но допълни:

"Притеснявам се от ниската раждаемост... Ако някоя компания иска да инвестира в Италия, ще има ли достатъчно хора, които да работят там?", запита той.

На въпроса на репортер, че това може да бъде проблем след едва 50 години, Мъск отговори:

"Това е добро място за инвестиране и прекрасна страна. Моля, създавайте повече италианци, това искам да ви кажа!".

Мелони подгрява десницата с фентъзи парти, Мъск е главният геройТази година то обещава повече забавление и блясък, отколкото е имало за последните 25 години

Предприемачът е убеден, че раждането на повече деца е единственият начин да се обърне тенденцията за намаляване на населението, която застрашава икономиките на много развити страни.

"Съветът ми към всички държавни ръководители и хора е: уверете се, че имате деца, за да създадете ново поколение", каза той.

Самият Мъск има 11 деца от три различни майки и излезе на сцената на фестивала с едно от тях на ръце, като заяви, че "демографията е важна", "иначе културата на Италия, Япония и Франция ще изчезне".

"Има опасност вече да нямаме такива държави", каза той.