Ново проучване от IWG, най-големият в света доставчик на хибридни работни решения с брандове като Spaces и Regus, и Arup, разкрива значителна икономическа промяна, готова да предефинира предградията, като им предоставя все по-големи възможности.

Оценявайки въздействието на хибридната работа върху местните икономики както в Обединеното кралство, така и в САЩ, проучването прогнозира допълнителни работни места, ръст на местната икономика и преразпределение на икономическата активност в предградията.

Дългите пътувания до работното място остават в миналото и хибридната работа вече е стандарт за до 40% от всички работници, като изследването предполага че има повишение на работната сила в предградията, тъй като хибридната работа позволява на хората да работят по-близо до вкъщи с потенциално увеличение на присъствените офис работници с 175% в Обединеното кралство и 60% в САЩ през следващите 20 години в сравнение с нивата преди пандемията.

Ако цифрите на IWG и Arup се приложат към цялата територия на САЩ и Обединеното кралство, това предполага, че местният БВП може да нарасне съответно с до 3% и 6% в по-малките общности в резултат на променящите се работни и миграционни модели.

Гъвкави офиси за целия бизнес свят: Как ръстът на IWG обхваща и БългарияВодещият глобален доставчик на гъвкави работни пространства открива седем нови локации в България

Местните икономики са готови за ръст, а хибридните служители могат да се увеличат с до 175% в местните градове

Технологиите дават възможност на офис служителите да вършат работата си продуктивно, независимо къде се намират, и в резултат на това има преминаване към по-локална работа. В хибридния модел компаниите се възползват от по-голяма производителност, а изследване на професор Блум от Станфорд показва 3-4% ръст на производителността, докато служителите се радват на по-добър баланс между работата и личния живот. Проучване на IWG разкри, че половината от служителите биха напуснали, ако са принудени да пътуват на дълги разстояния ежедневно.

В резултат на постоянното преминаване към хибридна работа в местните градове в САЩ присъствието на офис служителите ще се увеличи с до 60%. Места с исторически по-голямо население от офис служители, пътуващи до работното място и по-малко местни работни места за работници, са настроени да се възползват най-много, тъй като служителите осъзнават, че могат да работят по-близо до дома и да избегват дългото пътуване до работното място.

Уестпорт, Кънектикът, град с традиционно високи нива на офис служители, ще види значителна промяна на населението през деня. Продължаващото и ускорено навлизане на хибридна работа може да доведе до увеличаване на местното присъствие на тази квалифицирана работна сила с до 72% според доклада.

Прав ли е Блумбърг, че работещите дистанционно играят голф всеки петък?Работещите дистанционно „не просто не работят; ами по същество са във ваканция“, смята милиардерът

Междувременно градовете в Обединеното кралство може да изпитат до +175% увеличение на присъствието на служители до 2043 г., работещи или от вкъщи, или от споделено работно пространство, като тези, които избират да работят по-близо до дома в локални коуъркинг пространства, увеличават присъствието на офис работниците в града с до 44% в сравнение с местните служители.

Тази цифра е по-висока в Обединеното кралство, тъй като по-голяма част от работниците в Обединеното кралство в тези градове са пътуващи, които ще преместят значителна част от работното си време в офиси, по-близо до мястото, където живеят.

Например в Чипенхам, град с традиционно ниски нива на служители в офис и голям брой местни, които пътуват до други места, ще се отбележи значителна промяна в населението през деня в сравнение с нивата преди Covid. Продължаващото и ускорено навлизане на хибридна работа може да доведе до увеличаване на присъствието на тази квалифицирана работна сила в града с до 120% според този последен доклад.

Предградията са оценени на 58 милиона долара / £15,8 милиона допълнителни разходи от работещите хибридно

По-високата концентрация на офис служители осигурява финансова инжекция за градовете, в които те работят. Докладът изчислява, че годишно изразходваните средства на жителите на градовете в САЩ могат да се увеличат с $10,3 милиона до $20,7 милиона през 2043 г., като прогнозите в Обединеното кралство варират от £6,1 милиона до £10,8 на град поради входяща миграция на жители с по-високи доходи.

Увеличените суми, които харчат хибридните служители могат да донесат общо до $270-$585 милиона годишно до 2043 г. в местните икономики на избрани градове в САЩ, докато разходите от офис служители ще се увеличат с +16% до +36% (£7,2 милиона и £15,8 m) на година през 2043 г. за средната стойност от 10-те избрани градчета в Обединеното кралство.

Точка на хибридния модел? Ще върне ли септември всички обратно в офисаАко Starbucks, Disney и Google казват, че имат нужда служителите да се върнат на работните си места, вероятно и по-малките компании ще последват примера им

В доклада се посочва, че увеличените средства, които се харчат на местно ниво, биха подкрепили средно 10 400 съществуващи местни работни места лице в лице на град за всеки от 10-те града в САЩ и могат да генерират още 200-430 работни места на град в САЩ в лице в лице индустрии до 2043 г. В Обединеното кралство увеличението на разходите ще предложи сигурност на около 5800 съществуващи местни работни места на град и ще подпомогне създаването на още 135 до 266 работни места на град в същия период от време.

Търсенето на пространства за съвместна работа расте

Хибридната работа предлага на служителите гъвкавостта да избират къде и как да работят, което е високо ценено от работниците в Обединеното кралство и САЩ. В Обединеното кралство предишно проучване на IWG установи, че 72% от хибридните служители казват, че биха обмислили само нови работни места и роли това им позволи да се базират на работни места по-близо до дома за част от седмицата.

През първите три тримесечия на 2023 г. IWG добави 612 локации по целия свят, включително 300 в САЩ, като по-голямата част от тях са в предградията и градските градове като Харпенден, Уинчестър и Инчинан.

Скорошни изследвания на IWG и Arup (Хибридна работа и промени в мястото, където хората живеят и работят, 2022 г.) показаха, че хибридната работа вече е довела до значително движение. Този доклад потвърди, че около 30–40% от всички работници от двете страни на Атлантическия океан работят по хибриден график през седмицата, ниво, което остава стабилно от началото на 2022 г.

Жилища няма, а офисите са празни. Ето как проблемът може да се решиПреустроените небостъргачи предлагат уникални характеристики и история, които не можете да намерите в нова сграда

В резултат на това движение търсенето на коуъркинг и офис площи в градовете може да нарасне значително. Новият доклад очертава потенциалната нужда от допълнително офис пространство, за да се приспособи към този развиващ се работен пейзаж, като се предвижда между 57 000 и 180 000 кв. фута в средностатистическия град в САЩ и 39 000 до 135 000 кв. фута в средния град в Обединеното кралство до 2043 г. може да са необходими за задоволяване на допълнителното търсене от хибридни работници.

Марк Диксън, главен изпълнителен директор на IWG, коментира: „Миграцията към хибриден модел е една от най-важните действащи сили в света днес, тъй като служителите все повече прегръщат възможността да работят на местно ниво, носейки значителни възможности за икономиките на местни общности, както и създаване на по-добър баланс между работата и личния живот.

Хибридната работа коренно променя географията на работа. Това последно изследване подчертава, че има дълбоко и трайно въздействие върху състава на общностите и географията на градовете. Предградията и селските общности навсякъде се съживяват и тази тенденция ще продължи да се ускорява през следващите години.

Навсякъде предградията и общностите в селските райони се съживяват и тази тенденция ще продължи да се ускорява и през следващите години.

Хибридният модел трайно се налага и променя пазара на офис площи в СофияПрекъсва връзката между ръст на бизнеса и наемането на нови площи

Днес предградията в България процъфтяват, като хибридната работа стимулира местните общности в София, Пловдив, Варна, Банско, Русе, Велико Търново и други.“

Матю Дилън, директор на Arup, добави: „Работата ни показа, че възприемането на хибридна работа в градовете, пътуващи до работното място, може да помогне да се вдъхне нов живот на местните центрове. И в по-дългосрочен план, хибридната работа може да бъде от полза и за големите градове, като даде на фирмите достъп до по-широки пазари на труда и освободи капацитет, за да позволи икономически растеж.

Промяна на ролята на градските центрове

Докладът подчертава, че ползите за градските пътувания също ще осигурят нови възможности за големите градове, тъй като те се развиват, за да отговорят на променящите се нужди на работниците в хибридната ера.

Намаляването на търсенето на традиционни офис площи в градските центрове също ще позволи тези пространства да бъдат преосмислени и регенерирани за отдих, жилища и други цели, с потенциал за съживяване на районите и подобряване на инфраструктурата.

Анатомия на новия офис: Социален хъб, а не място за работа Бъдещето на офиса е, че в него влизате само два или три дни в седмицата и става дума за срещи, обучения, презентации, събития. Офисът е за свързване, обясняват експерти

За да оцени въздействието на хибридната работа върху градските градове, Arup разработи сценарии с нисък и висок растеж на присъствието на хибридни работници в градовете с общежития. Основните движещи допускания за оценка на броя на допълнителните офис служители в градовете с общежития (които допълнително определят очакваните икономически ползи) са до 2043 г.:

  • Дял на хибридно работещите : средно между 55% и 65%.
  • Дни, прекарани в дистанционна работа: между 2,5 дни / седмица и 4 дни / седмица.
  • Пропорция на дистанционната работа, извършвана от гъвкаво пространство: моделите ще предполагат, че между 15% до 30% от дистанционната работа се извършва от трето пространство.
  • Въз основа на броя на хибридно работещите, присъстващи в града в даден ден, допълнителните разходи са изчислени чрез използване на профили на разходите на офис служители (приемайки $34 за работници от САЩ и £12,5 за работници от Обединеното кралство). Тези разходи бяха допълнително екстраполирани към работните места чрез изчисляване на средните разходи, свързани с всички работни места в секторите лице в лице и изчисляване на увеличението от разходите за работници.

    Броят на хибридните работници, работещи от гъвкави офис пространства, беше преобразуван в търсене на пространства, като се използват коефициенти на гъстота на офисите, общоприети в Обединеното кралство (използвайки насоките на Британския съвет за офис от 135 кв. фута/работа) и САЩ (използвайки насоките на Zippia от 150 кв. фута/ работа)

    За трансферна стойност на БВП, средният БВП на офис служител беше изчислен по под индустрии в САЩ и Обединеното кралство и след това беше приложен към броя на хибридните работници, които правят това от гъвкаво офис пространство. Тази стойност е илюстративна и е приложима само за избрани градове.