Китайските банки обявяват за продажба необслужвани кредити с рекордни темпове, тъй като регулаторните органи настояват за по-бързо освобождаване от подобни лоши активи на фона на нарастващите потребителски просрочия заради затрудненото икономическо възстановяване след COVID-19.

Данни на рейтингова агенция, цитирани от Reuters, показват, че тази година емитирането на ценни книжа, обезпечени с необслужвани кредити, ще скочи с около 40% спрямо предходната година и ще достигне рекордни стойности, тъй като кредиторите бързат да се освободят от проблемни активи, свързани с ипотечни кредити, кредитни карти и потребителски заеми.

Само през тази седмица шест банки, сред които China Everbright Bank и Bank of Jiangsu, планират да емитират ценни книжа, обезпечени с лоши активи, на стойност 1,5 млрд. юана (210,49 млн. долара), става ясно от проспекти за продажба, прегледани от информационната агенция.

Акциите на най-големите китайски компании достигнаха 5-годишно дъноТова се случва заради хода на Moody's от вторник, който свали и цената на юана


Сред типичните купувачи са мениджъри на фондове, компании за управление на благосъстоянието, специализирани в проблемни дългове инвеститори и някои хедж фондове.

"Секюритизацията (процес, при който кредитор преструктурира кредитите, които притежава, в ценни книжа) се е превърнала в редовен инструмент на китайските банки за освобождаване от лоши кредити. Тя е ефективен и гъвкав инструмент, а и регулаторите дават сравнително по-бързо одобрение за такива продукти", казва Кан Джоу, ръководител на отдела за структурирани финансови рейтинги в S&P Global (China) Ratings.

Броят на емисиите се покачва "и защото в условията на икономически спад нараства предлагането на необслужвани активи", казва той, очаквайки пазарът да нарасне допълнително през следващата година.

Китайският юан стана втората по големина валута за финансиране в търговиятаТова се случва благодарение на ниската му цена, но далеч не означава интернационализация


По данни на съда китайските власти са включили в черния списък 8,57 млн. души, които са пропуснали плащания по всички видове заеми - от жилищни ипотеки до бизнес кредити. Кумулативната цифра се е увеличила с 50% спрямо 5,7 млн. неизправни лица в началото на 2020 г., което подчертава белезите от пандемията и нейните последици.

Към 17 декември китайските банки са продали 42,5 млрд. юана (5,96 млрд. долара) подобни на облигации ценни книжа, базирани на лоши кредити, през тази година, което е с 37% повече от 2022 г. и най-високата стойност от началото на статистиката през 2016 г., според данни на CCXI, китайска рейтингова агенция.

Освен това лоши кредити на стойност 60 млрд. юана са сменили собственика си на официалния пазар за кредитни активи през периода януари-септември, което е с 61% повече от общия брой за миналата година, сочат данни на агенция, свързана с китайския банков регулатор.

Цените в Китай падат отново, опасенията за дефлация нарастватПрез октомври износът отбелязва спад в продължение на шест последователни месеца


Процъфтяващият пазар на лоши кредити подчертава предизвикателствата, пред които е изправен банковият сектор, борещ се с кризата на терена на недвижимите имоти, дълговете на местните власти и нарастващите просрочия на физически лица, тъй като възстановяването на Китай след края на пандемията е слабо.

Необслужваните лоши кредити в китайските банки достигат до 3,2 трлн. юана в края на септември, което е с 1/3 повече от 2,4 трлн. юана в края на 2019 г., според банковия регулатор на страната.

Секюритизация

За да отблъсне системните финансови рискове, Пекин настоява банките да ускорят продажбата на необслужвани активи.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай


"Пакетирането на лоши кредити в продукт за ценни книжа, който да бъде продаден на инвеститори, помага да се намалят необслужваните кредити в счетоводните книги на банките и да се съживят спящите активи", казва Джоу от S&P.

В сравнение с други начини за освобождаване, като например пълно отписване или продажба на дружества за управление на активи, създадени специално за справяне с лоши кредити, издаването на обезпечени с активи ценни книжа се използва повече за проблемни лични кредити.

Първостепенните активи, базирани на лоши кредити с доходност от 2% до 3,5%, са привлекателни в условията на ниски лихвени проценти в Китай, но инвеститорите рискуват по-ниска степен на възстановяване, ако икономическата ситуация се влоши, казва още Джоу.