Украйна легализира медицинския канабис за лечение на психологически травми свързани със стреса, причинен от войната с Русия.

Парламентът одобри законопроект, който ще позволи употребата на марихуана за "необходимото лечение на онкологични заболявания и посттравматични стресови разстройства".

При окончателното преброяване 248 депутати гласуваха ЗА, 16 бяха против, а 33 се въздържаха, според официалния уебсайт на законодателния орган, съобщава Business Insider.

Предложението е обсъждано и разглеждано повече от година след внасянето му на 10 юни 2022 г., като оттогава са направени около 800 изменения,

Подкрепата за легализацията на канабиса в Германия леко растеОдобрението леко се покачва спрямо предишното проучване от май, когато положително настроени са били 47% от пълнолетните германци.

Президентът Володимир Зеленски трябва да подпише законопроекта, за да влезе в сила, а законодателите смятат, че пациентите ще започнат да получават рецепти през втората половина на 2024 г.

Зеленски подкрепи легализацията публично в обръщение към нацията на 28 юни.

"Всички най-добри световни практики, всички най-ефективни политики, всички решения, без значение колко трудни или необичайни могат да ни се струват, трябва да бъдат приложени в Украйна, за да не се налага украинците, всички наши граждани, да понасят болката, стреса и травмата от войната", каза той.

Съгласно новия закон лекарите могат да предписват канабис или лекарства с канабиноиди, а предприемачи ще получат лиценз за отглеждане на конопени растения.

Тайланд легализира марихуаната, но пушенето й не се насърчаваРешението на местната агенция по храните и лекарствата да премахне растението от категорията на наркотичните вещества превръща Тайланд в първата азиатска държава, която декриминализира марихуаната за медицинска и развлекателна употреба

Тези предприятия обаче ще подлежат на 24-часово видеонаблюдение, като достъпът до тях ще бъде предоставен на Националната полиция, отбелязва Business Insider.

На пациентите с предписания за канабис също така ще бъде разрешено да влизат или да напускат Украйна с малки количества от веществото.

Министерството на здравеопазването ще определи подробностите за конкретните състояния и лекарства, разрешени съгласно новия закон, пише в уебсайта на парламента.

В Украйна все още е престъпление разпространението на канабис за развлекателна употреба. Въпреки това подкрепата за медицинската марихуана от правителството на Украйна нарасна с напредването на войната.

Мария Мезенцева, украински депутат и заместник-ръководител на комисията, наблюдаваща кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз, заяви, че повече от 70% от хората в страната подкрепят легализирането на канабиса за медицинска употреба.