Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

Това съобщи на официалния си сайт министерството на вътрешните работи на Румъния, цитирано от БТА.

От ведомството уточняват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година.

„Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници”, се казва в информацията на румънското министерство.

„Съгласуваната на ниво ЕС дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., за сухопътните граници перспективата е 2025 г.“, твърди вестник „Адевърул”, като се позовава на правителствени източници.

Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС, отбелязва изданието.

Първо „Да“ от Нидерландия за влизането на България в ШенгенПремиерът каза това след края на двудневното заседание на Европейския съвет

„Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки на ЕС - процедурна стъпка, която ще продължи утре, 28 декември 2023 г.“, пише още „Адевърул”. В публикацията си вестникът допълва, че лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, установяване на по-ясни правила за проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, премахване на биометрични данни, процедури за подаване на молба за убежище и др.

Първи коментар на новината направи в официалния си профил във Facebook премиерът на Румъния Марчел Чолаку.

„След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне значително. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница”, написа Чолаку.

„Позицията ни е, че трябва да е много ясна оттук нататък коя е точната дата, на която България и Румъния ще се присъединят към Шенген, първоначално въздушен и морски, и какви са условията“. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов пред Нова телевизия по повод официално съобщение на сайта на румънското вътрешно министерство.

Разговорите продължават до последния момент, заяви още Богданов и подчерта, че за България са важни условията, защото сме изпълнили всичко още през 2011 година, но въпреки това дата за присъединяване трудно може да бъде определена.

Румъния се надява Нидерландия да отвори вратата на България към ШенгенРумънският вътрешен министър подчерта, че резултатът от оценката на България е положителен и че в момента е важен диалогът между правителството и нидерландския парламент

Според министъра е важно, че имаме всички аргументи и сме изпълнили условията за присъединяване.

„По този начин аргументите на отсрещната страна намаляват все повече“, каза още той и допълни, че е все по-трудно за Австрия да държи позицията си за присъединяването ни.

„Шенген е ключов приоритет за правителството и няма място за отлагане и за неяснота от гледна точка на това дали България ще стане част. Най-добрият вариант за България е да имаме едно гласуване сега с много ясни условия, при които България ще бъде приета“, заяви още министърът.

Унгария е готова да оттегли ветото за влизане на България в ШенгенТова заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто

"След дълги сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, в началото за въздушните и морските граници", потвърди премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БТА.

"Тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални мигранти в Европа", каза още министър-председателят.

"След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава", допълни той и увери, че след приключването на днешното правителствено заседание, заедно с вицепремиера Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов ще направят изявление пред медиите, в което ще дадат подробна информация по темата.

Няма сделка за мигранти срещу т. нар. въздушен Шенген, каза Николай ДенковСпоред него подобно нещо е неприемливо и не е било обсъждано до момента

„Днес е последното заседание на Министерския съвет за 2023 г. Използвам случая да поздравя всички български граждани за празниците, които честваме – Рождество Христово и Нова година. Искам да пожелая на всички една много по-успешна 2024 г.“, каза още премиерът в началото на днешното заседание на кабинета.

Преди седмица министърът на вътрешните работи на България Калин Стоянов съобщи, че нидерландският парламент е одобрил позицията на нидерландското правителство, с която страната дава пълна подкрепа на България за пълноправно членство в Шенген, допълва БТА.