От кисели краставички до чорапи с водка и птичи изпражнения – има много различни поверия и лечения за махмурлук, които може да са ви необходими след празничната вечер на 31-ви декември.

Списък на Euronews представя най-нестандартните методи за лечение на махмурлука в Европа (за които обаче не гарантираме, че ще ви помогнат да си осигурите по-гладко начало на новата година).

Сок от кисели краставички (Полша)

Поляците предпочитат да изпият чаша сок от кисели краставички, за да облекчат сутрешните мъки. Киселите краставички са от основно значение за възстановяване на силите, тъй като концентрацията на калий и натрий в тях помага за набавяне на изгубените електролити. Някои барове дори предлагат шот бърбън със сок от кисели краставички.

Чорапи с водка (Естония)

Този традиционен естонски метод включва накисване на чифт чорапи във водка, които се носят под друг чифт дебели чорапи, и консумация на чаша горещ чай. В този нестандартен подход има замисъл, тъй като става въпрос за борба на огън с огън - водката и горещият чай ще предизвикат изпотяване и следователно ще освободят токсините от организма ви.

Katerfrühstück (Германия)

В Германия има дума за всичко. Махмурлукът е известен като Katzenjammer - "котешки плач/нещастие". Затова не е изненада, че закуската при наличие на махмурлук е Katerfrühstück - или " закуската на котарака". Тя включва маринована херинга, увита около кисели краставички и лук. Според много източници работи отлично, но очаквайте дъхът ви да направи впечатление на околните.

Подобно на немския лек, но вероятно малко по-вкусно, белгийците предпочитат маринована херинга с лук, чушки, кисело мляко и червен пипер.

Колко време мозъкът се възстановява след края на употребата на алкохолЕдна от негативните последици от системната злоупотреба с алкохол е изтъняване на мозъчната кора

Ракия и птичи изпражнения (Унгария)

Някои унгарци вярват, че добавянето на изпражнения на врабчета към ракията ще помогне за облекчаване на махмурлука. Няма много информация защо, като се има предвид, че те вероятно съдържат паразити, както и че лечението звучи по-лошо от самото заболяване. Все пак, ако успеете да убедите врабче да се изходи в чашата ви, ще получите традиционно унгарско решение за алкохолните последствия.

Среднощни спагети (Италия)

Италианската традиция срещу махмурлук е spaghetti di mezzanotte. В това няма никакъв истински трик - просто ще бъде вкусно и ще попие от алкохола. Предпочитаното ястие е Aglio e Olio - вкусно и просто блюдо от Неапол, за което са необходими спагети, чесън, зехтин и чили. И ако имате поне малко самоуважение (настояват италианците), не забравяйте нарязания магданоз за гарнитура.

Как да намалите алкохола, но да имате социален живот? Един бивш барман знаеОще преди да влезете в бара не е зле да решите дали ще пиете само чаша вино или ще се наливате в синхрон с приятелите си. А защо да не решите изобщо да не пиете алкохол?

Бира и Шкембе

В сърцето на балканската култура, българският лек за утринните неудобства причинени от алкохол е колкото кулинарен, толкова и практичен. Горещата шкембе чорба е почитана заради предполагаемата ѝ способност да облекчава симптомите на махмурлука, което ѝ е осигурява висок статут в областта на народните лекове.

Магията не приключва с това. Много хора вярват, че тази обилна чорба, придружена от студена бира, е най-добрият антидот срещу пулсиращото главоболие и отпадналост, които съпътстват нощ на препиване. Независимо дали науката потвърждава това твърдение, българите често се кълнем в това вековно средство, изтъквайки неговата ефективност в борбата с неволите след празник.

Но защо е тази любопитна комбинация? Някои твърдят, че киселинността на чорбата помага за успокояване на стомаха, а газираната бира за хидратиране и освежаване. Други пък смятат, че възстановяващата сила на топлото, питателно ястие заедно със студена напитка улеснява прехода от мъгливата предишна вечер към яснотата на следващата сутрин.

Красотата на тези терапии се крие не само в предполагаемата им ефективност, но и в културното им значение. Махмурлукът може и да е глобално явление, но лечебните средства говорят много за кулинарното наследство на всяка страна и за изкуството да се възстановиш след весела нощ.