Световните фабрики завършиха слабо 2023 г., като активността в еврозоната се сви за 18-и пореден месец през декември, а азиатските производствени мощности понесоха удар заради нееднозначното икономическо възстановяване на Китай.

Публикувани във вторник индекси на мениджърите по поръчките в заводите, цитирани от Reuters, показват трайно забавяне на растежа и подсказват, че всяка промяна през тази година ще отнеме време, което поставя под въпрос възобновения оптимизъм на финансовите пазари през последните няколко седмици.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на еврозоната, изготвян от S&P Global, се повишава незначително до 44,4 през декември от 44,2 през ноември, но остава доста под нивото от 50, което разделя спада от ръста.

Срив на производствена активност в няколко европейски държави през октомвриТова сочи индексът на мениджърите по доставките (PMI), представен от S&P Global


Тенденцията сочи свиване на БВП на еврозоната през изминалото тримесечие, като производствената активност в най-голямата икономика на 20-те страни от блока - Германия, също се свива през декември.

"Производството в еврозоната остава под натиск и в края на 2023 г.", коментира Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics. "Поглеждайки напред, лекото увеличение на оптимизма по отношение на перспективите за една година напред е сребърна линия, но тънка".

Индексът, измерващ фабричното производство в еврозоната и използван за изготвянето на съставния PMI индекс, очакван в четвъртък, се счита за добър показател за състоянието на икономиката. Като цяло той се понижава до 44,4 спрямо 44,6 през ноември, но леко надхвърля експресната оценка за 44,1.

Британският производствен сектор също търпи неуспехи, като окончателното отчитане на производствения PMI индекс на S&P Global/CIPS посочва стойност от 46,2 през декември, което е край на серията от три месеца на подобрение.

В рецесия ли е Обединеното кралство? Икономиката на страната се свива през третото тримесечие


Неблагоприятни сигнали от Азия

Производствената активност в Азия също продължава да изпитва затруднения през миналия месец, особено в зависимите от технологиите икономики. Тази в Южна Корея например отново отбелязва спад, а в Тайван продължава свиването си за 19-и пореден месец.

Китайският индекс на мениджърите по поръчките на Caixin показва неочаквано ускоряване на активността през декември, въпреки че това контрастира с официалния индекс на мениджърите по поръчките на Пекин, публикуван в неделя, който остава на отрицателна територия за трети пореден месец.

Смесените икономически перспективи пред Китай продължават да помрачават перспективите пред основните му търговски партньори.

"Като цяло икономическите перспективи за производствения сектор на Китай продължиха да се подобряват през декември, като търсенето и предлагането се разшириха, а ценовите равнища останаха стабилни", посочва Уан Же, старши икономист в Caixin Insight Group. "Въпреки това заетостта остава сериозно предизвикателство, а предприятията изразяват опасения за бъдещето, като остават предпазливи в области като наемане на персонал, закупуване на суровини и управление на запасите."

Растеж и догонване: Какво е възможно през 2024 г.Лъчезар Богданов, ИПИ: Бърз икономически растеж за България ще е постижим само при отключване на инвестиционния потенциал


През последните месеци Пекин въведе серия от политики, за да подкрепи слабото възстановяване след пандемията, но втората по големина икономика в света продължава да се затруднява да набере скорост на фона на сериозния спад на пазара на недвижими имоти, рисковете за дълговете на местните власти и слабото глобално търсене.

На други места в Азия индексите на мениджърите по поръчките показват, че активността в индустриалните сектори на Малайзия и Виетнам остават в режим на свиване, докато в Индонезия тя леко се ускорява.

Индексът на мениджърите по поръчките за миналия месец в Индия ще бъде публикуван в сряда, а този в Япония - в четвъртък.

Въпреки че PMI показанията за Азия през декември са предимно неблагоприятни, други скорошни показатели сочат признаци, че възстановяването на региона след пандемията започва да набира скорост.

Най-големите икономики в света устойчиво буксуват В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам


Брутният вътрешен продукт на Сингапур се е увеличил през декември спрямо година по-рано, благодарение на засиленото строителство и производство, сочат данни от понеделник.

В същото време износът на Южна Корея също се увеличава през декември, макар и с по-бавни темпове, тъй като отслабеното търсене в Китай компенсира високите световни продажби на полупроводници.