Преди няколко години 44-годишната Кейт Кедън остава самотна майка. И изведнъж ѝ се налага да харчи по-малко и да пести повече. Особено след сезона на празниците. А както всички знаем, това не е никак лесно.

Кедън разбира за движението No Spend January (Не харчете през януари) и започва да прави YouTube видеа по темата.

Идеята е, че хората трябва да устоят на изкушението да харчат за непотребни неща поне един месец в годината. Това означава без нови дрехи, без ходене по ресторанти и заведения.

„Трябваше да спра изтичането на средства. Трябваха ми пари за храна и за ипотеката, а и нямах нужда от всички неща, които си купувах“, казва пред CNN Кедън, която тази година се включва за пети път в инициативата.

Тя е само един от все по-нарастващата група инфлуенсъри, които проповядват правилото No Spend January.

Луксът не е на промоция: Големият проблем на онлайн магазините висок клас Треската за харчене след пандемията окончателно затихва, а това засяга най-вече европейските компании за луксозни стоки като LVMH и Kering

Видеа по темата могат да се намерят в YouTube, TikTok и Instagram. Те достигат до стотици хиляди хора. В тях се споделят съвети как може да се ограничи неразумното и ненужно харчене.

И тъй като цял месец изглежда прекалено дълго време без харчене, вече има и съкратени версии на инициативата – за една седмица, за един уикенд и дори само в неделя.

Кейдън твърди, че спестява около 2 хил. долара. за един месец. С тях си създава „Спешен фонд“, откъдето взима пари, за да връща заеми, когато ѝ се наложи.

„Най-трудно е се откажеш от вече създадения навик за харчене. Но пък те кара да си по-отговорен към парите си“, казва тя.

No Spend January все още е твърде малко движение, за да окаже някакво влияние върху търговците, казва пред CNN анализаторът в GlobalData Retail Нийл Сандърс. Но пък вече се отчита увеличение в броя на участниците в него.

„Идеята е да се подложиш на нещо като финансов детокс след като си харчил обилно. Това се струва доста привлекателно на потребителите, особено като се има предвид, че много от сметките за купеното през декември идват през януари“, допълва той.

Наред с това обаче повечето хора не искат да се отказват от харченето. Ето защо към момента движението е далеч от „универсално“.

Има и друга причина януари да не е най-подходящото време за ограничения в пазаруването. Точно тогава немалко търговци предлагат сериозни намаления.

В крайна сметка месец с малко разходи може да се проведе по всяко време на годината. Естествено, важните харчове като храна, сметки, гориво и т.н. тук не се коментират. Идеята е да се откажем от ненужните покупки. Ето няколко съвета как да се направи това.

Вземете решение

Първата стъпка е да решите как ще участвате в „нехарченето“. Може да е в рамките на месец или седмица. Иначе казано трябва да сте наясно с целта – дали е дългосрочна с идеята да спестите, за да имате пари настрана, да върнете заем или да отидете на почивка. Когато решението се вземе още в началото на годината, изпълнението е по-лесно.

Burberry запазва песимизма за акциите в луксозната индустрияСлед като през ключовия декемврийски период търговията се забави, Burberry очаква коригирана оперативна печалба за цялата година в диапазона между 410 млн. паунда и 460 млн. паунда.

Обезвредете телефона

Телефонът с неговите приложения за пазаруване може да бъде много опасен за всеки, който е решил да пести пари. Според специалиста по лични финанси Тед Дженкин за установяване или отказ от един навик са нужни около три седмици. Това важи и за начина на харчене.

„Опитайте се да ограничите времето в социалните мрежи. Техните алгоритми знаят точно какво харесвате и ви го предлагат непрекъснато“, казва той.

Инфлуенсърката Мелиса Кориво, която също практикува Не харчете през Януари, допълва, че е спряла да следва други инфлуенсъри, защото постоянно ѝ предлагали да харчи за различни неща.

„Това беше наистина здравословно“, казва тя.

Бизнес, финанси, технологии: Шест прогнози за водещите сектори през 2024 г.Какво ни очаква в бъдеще не може да се твърди със сигурност, но CNN публикува прогнозите на водещи експерти по отношение на икономиката, изкуствения интелект и бизнеса за 2024 г.

Разберете какво искате и какво не

Установете собствени правила. Обикновено нещата, от които хората се отказват първо, са безсмисленото пазаруване и ходенето по ресторанти. Но има и други опции – може да събирате пари за подарък на някого или за друг предстоящ разход.

„Просто казано – борите се със себе си. И се опитвате да се справите по-добре от обикновено“, обобщава Кейдън.

Естествено, добре е да не се изпада в крайности – както прави потребителка в ТikTok, която обяви, че ще намалява дори купуването на храна и ще замразява остатъците, пазарувайки само мляко и яйца.

Не разбираме нищо от пари – изводите от новото проучване на ОИСРЕдва 34% от възрастните имат минимално ниво на финансова грамотност

Правете списъци

Ако се изкушавате да си купите нещо този месец, опишете го в списък. Оставете го настрана, прегледайте го отново след няколко дни и преценете дали още си струва.

Може да направите и списък за свободното си време, в който са включени само дейности, които не изискват харчене или поне не на големи суми. Разходката в парка обикновено е по-евтина от разходката в мола.

Дали вече не сте го купили?

Във всеки дом има по едно такова кътче – шкаф, чекмедже, гардероб, където се трупат в безпорядък безполезни вещи или дрехи. Преди да се хвърлите на новата модна линия, може да преровите гардероба си. И да се окаже, че имате почти същата дреха отпреди няколко сезона.

Z се интересуват повече от всяко поколение от парите на половинката сиНад една трета от американците казват, че ценят финансовата съвместимост повече от физическата или интелектуалната, според проучване на Northwestern Mutual

Говорете с човека до себе си

Не е достатъчно сами да се решите на тази стъпка. Добре е да имате и подкрепата на партньора си, казва финансовият експерт Дженкин.

Може да се поиска и помощ от приятели, съветва пък Кейдън. Вместо да се срещате по заведения, може просто да се разходите.

Не се отказвайте

Разколебаването е неизбежно особено през първите няколко дни. Затова е много важно да се придържате към плана.

„Лесно е да харчиш по инерция. За хора, които нямат опит, това е нова вселена. Но дори и да се провалиш за ден-два е по-добре, отколкото да се проваляш през целия месец“, казва Кейдън.

Специалистът по лични финанси Тед Дженкин добавя още, че може да се постигне много само с леко „орязване“ на харчовете. Как най-лесно се започва? Без заведения и без онлайн поръчки. Ако все пак пазарувате през сайтове, избирайте стоката и си давайте 48 часа за размисъл преди да я купите.