Япония заяви претенциите си за национална космическа сила, след като нейният космически апарат SLIM успешно се приземи на лунната повърхност.

Спускаемият апарат беше изстрелян през септември и кацна на естествения земен спътник в петък, според телеметричните данни на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Президентът на JAXA Хироши Ямакава потвърди, че мекото кацане е било успешно и апаратът е успял да изпрати сигнали след спускането си. Въпреки това възможностите на слънчевите панели изглежда са били нарушени при кацането, което е оставило космическия кораб да разчита на захранването от батерията.

Успех! Индия е първата държава, стъпила на южния полюс на Луната

"Вярвам, че това беше по-голяма стъпка напред", заяви Хитоши Кунинака, генерален директор на JAXA, цитиран от CNBC.

Постижението превръща Япония в петата държава, кацнала на Луната, след Русия - тогава Съветски съюз - САЩ, Китай и Индия. Миналата година Индия се присъедини към списъка с мисията си "Чандраян-3".

Японският SLIM, което е съкращение от Smart Lander for Investigating Moon, е част от товарна изследователска мисия. Тя носи различни научни инструменти, включително камера за анализ и двойка лунни роувъри.

От първите опити в началото на 60-те години на миналия век правителствата и частните компании са направили повече от 50 опита за кацане на Луната с променлив успех.

Изстрелването на Vulcan – първото истинско предизвикателство за SpaceXВ понеделник ULA на Boeing и Lockheed изпрати за първи път своята ракета в Космоса

Миналата година например японската компания ispace направи първия си опит, но космическият кораб се разби в последния момент.

По-рано този месец американската компания Astrobotic осъществи първата си лунна мисия, но се сблъска с проблеми малко след старта. Полетът беше прекъснат и дори не успя да направи опит за кацане на Луната.

Предстоят още опити, като американските компании Intuitive Machines и Firefly се готвят да изстрелят лунни апарати тази година, а Китай - през май.

Кацанията на Луната вероятно ще станат по-чести през следващите няколко години

Очаква се до 2030 г. в световен мащаб да бъдат осъществени повече от 100 лунни мисии, както от частни компании, така и от правителства, според Европейската космическа агенция.

„Луната е полигон“, казва Мишел Ханлън, изпълнителен директор в Центъра за въздушно и космическо право към Университета на Мисисипи, цитиран от CNBC. „Човечеството трябва да стигне до Луната, за да се научи как да живее в космоса, за да се научи как да използва ресурсите на космоса. И това наистина е стъпалото към всички огромни богатства във Вселената.”

Някои от богатствата, които тези страни и компании търсят, включват редкоземни метали и изотопа хелий-3 - рядък на Земята, който теоретично може да се използва за захранване на реактори за ядрен синтез.

Друг жизненоважен природен ресурс, който държавите търсят на Луната е водата. Освен че е от решаващо значение за човешкото оцеляване, водата може да се използва за производство на ракетно гориво, което означава, че Луната може един ден да се превърне в станция за зареждане с гориво за ракети и трамплин за по-дълбоко изследване на космоса, посочва CNBC.

„Който успее да установи значително лунно присъствие, прави заявка за своята политическа система, за своята икономическа система, за това кой е по-напред в геополитическата конкуренция“, каза Дийн Ченг, старши съветник за китайската програма в американския Institute of Peace. „Втората, по-нова част от това е убеждението, че на Луната има значителни ресурси, които са полезни за Земята или за бъдещи космически полети.“