Нова серия позитивни икономически данни помогнаха на щатския фондов пазар да преодолее моментното си колебание от сряда и да продължи убедителния си възход. Standard & Poor's 500 затвори над 1400 пункта за пръв път от почти четири години, а технологично ориентираният Nasdaq Composite приключи деня на ниво, недостигано от повече от десетилетие.

Основен двигател на възхода бе редовният седмичен доклад за пазара на труда в САЩ, според който броят на новоподадените молби за помощи за безработни продължава да намалява до най-ниското си ниво за последните четири години.

Надеждите, че щатската икономика тепърва ще развива потенциала си бяха подкрепени и от данните за производството в региона на Ню Йорк, където бе отчетена най-силната експанзия от 2010 г. В същото време, общият икономически индекс на Федералния резерв за Филаделфия скочи до 12.5 пункта през март спрямо 10.2 предходния месец.

Средно повече от две позиции отбелязаха повишение в четвъртък за всяка, регистрирала спад на щатските борси, като ръстът нагоре бе поведен от финансите, промишлеността и производителите на суровини.

Dow Jones Transportation Average, който се счита за мерило за икономическото представяне на страната, се покачи с 3.3%, а компонентата на S&P 500, следяща сектора, се вдигна с 3.2 на сто. Акциите на FedEx Corp. поскъпнаха с 2.6% до 94.61, а CSX Corp. бяха най-силно представилата се компанията от S&P 500. Книжата на най-голямото железопътно дружество в източните щати скочиха с 8.5% до 21.92 долара след обявени окуражаващи прогнози за печалбите за първото тримесечие на годината.

Morgan Stanley Cyclical Index, който включва фирмите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическата среда, напредна с 1.6%. General Electric добавиха 1.9% към стойността на книжата си до $20.16, а Dow Chemical – 1.6 на сто до 35 долара.

Сред сините чипове лидер бе Bank of America, със скок от 4.5% до 9.24 долара. Финансите като цяло нямаха от какво да се оплачат, като KBW Bank Index се покачи с 2.7%, и нито една от включените в индикатора позиции не затвори на червено.

Технологиите, чиято тежест в S&P 500 е над 20%, нараснаха с 0.3 на сто. IBM удариха рекордна цена от 206 долара, след повишение от 0.6%.

Apple Inc. обаче се подхлъзнаха след като за момент успяха да прескочат историческия рекорд от 600 и приключиха сесията с 0.7% надолу до 585.56 долара, слагайки край на шест дневния си възход. От утре започват продажбите на новия iPad таблет, а цената на предходния модел бе понижена, което вероятно ще помогне на гиганта да излезе с едно рамо напред пред конкурентите си.

Advanced Micro Devices Inc. скочиха с 6.3% до 8.25 долара, след като Jefferies повишиха 12 месечната си прогноза за цената на акциите на втория по мащаб производител на процесори за персонални компютри от 7 на 10.50 долара.

Scholastic Corp. удари рекордното си от февруари 2008 г. ниво от 36.36 долара, след като проби с 13% нагоре. Издателят на детски книжки повиши оценката си за печалбите на акция за цялата година до поне 2.60 долара, вместо очакваните досега максимум 2.10 долара.

Компанията за технологии за видео конферентни връзки Radvision обяви, че ще бъде придобита от Avaya в сделка, оценявана на 230 млн. долара, и акциите й напреднаха с 4.46% до 11.70 долара.

Макар и малцинство, не липсваха и губещи позиции.
Nucor Corp. паднаха с 1.1% до 43.45 долара, след като най-големият щатски производител на стомана по пазарна капитализация разочарова Уол Стрийт с прогнозата си за първото тримесечие.

Credit Suisse Group AG понижиха оценката си за EBay Inc. и най-големият виртуален битпазар в света отстъпи с 2.1% до 36.83 долара.

Guess? Inc. се сринаха с десет на сто до 32.97 долара, след като търговската верига за облекла обяви, че печалбите на акция за фискалната 2013 г. няма да надминат 2.65 долара, при средна прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, за 3.16 долара.

В четвъртък, S&P 500 нарасна с 8.32 пункта, или 0.6%, до 1 402.60, а Dow Jones Industrial Average – с 58.66 пункта, или 0.4%, до 13 252.76. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 0.5% до 3 056.37. Около 7.1 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатски борси, или с 6.7% над среднодневното им ниво за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.