Забравете италианските къщи за 1 евро.

Как ви звучи оферта от 13 цента за имот в Хърватия?

Леград, град в северната част на страната, се опитва да привлече нови заселници в района, като предлага къщи за жълти стотинки.

Инициативата започва още през 2018 г., разказва CNBC.

За да имат право да закупят една от къщите, обявени на цена 13 цента, кандидатите трябва да са на възраст под 45 години, да са в партньорство и да нямат криминално досие.

Най-важното е, да не притежават собствен имот – макар че служителите не уточняват дали това правило важи само за Хърватия или където и да било другаде по света.

Пасторални градчета търсят нови жители и плащат, за да се преместите тамПрограмите за насърчаване на чужденци чрез субсидии не са новост, особено за райони със застаряващо население

Малкото градче, в което живеят около 2000 души, граничи с Унгария и след разпадането на Австро-Унгарската империя през 1918 г. населението му започва да намалява. Местната медия HRT съобщава, че откакто програмата е започнала преди пет години, днес в региона се наблюдава повишена раждаемост и дори се строи детска градина.

През 2021 г. Леград обявява за продажба 19 празни къщи и изоставени строителни обекти на цена от 1 куна - тогавашната хърватска валута.

Според Reuters, 17 от тях са продадени. Те са в различно състояние, затова общината обещава да плати 25 000 куни (около 3 558 долара) за всички необходими ремонти.

За новите жители, които искат да закупят частен дом, градът предлага да покрие 20% от цената или до 35 000 куни (около 5 056 долара). Не е ясно дали този път градът ще предложи същите стимули.

Под небето на Тоскана, Прованс, Марбея: Най-добрите идеи за имот в чужбина Франция, Италия и Испания се отличават с политическа стабилност, добро управление и лесен достъп до ипотечния пазар

Хърватия не е първата страна, която предприема подобен подход за вдъхване на нов живот на намаляващото си население.

Сицилия отдавна е популярна с продажбата на рушащи се къщи за 1 евро.

Звездата от "Семейство Сопрано" и "Добри поличби" Лорейн Брако също се включи в тази инициатива, като закупи имот на слънчевия италиански остров, припомня CNCB.