"Инфлацията в България спада с доста бързи темпове".

Това заяви премиерът Николай Денков по време на участието си в днешния парламентарен блицконтрол, цитиран от БТА.

"През декември м.г. тя е била по-ниска дори и от предвижданията на финансовото министерство и от очакванията, които бяха заложени в бюджета на държавата няколко месеца преди края на годината.

Темпът на спадане е доста сериозен. Очаквам да спадне и през януари", прогнозира министър-председателят.

Отговорът на Николай Денков беше на въпрос от народния представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова, която поиска информация за това как работи обявената от Министерството на икономиката инициатива „Достъпно за вас“.


Цените на храните – реални мерки или информационни табла?Комбинацията от регулаторен натиск и конкретни действия на правителството, които водят до увеличение на разходите на бизнеса трудно ще успокои инфлацията

Според нея икономическият министър не е предоставил никакви обективни данни за това как тази инициатива сваля цените на продуктите от малката потребителска кошница, както и колко потребители са се възползвали от нея. Инициативата има доста сериозен социален ефект, увери в отговора си премиерът Денков.

По думите му ресорното министерство и министърът в частност няма как да влияят на цените, но могат да създадат условия за конкуренция, които да доведат до това.

По темата за инфлацията въпрос в рамките на блицконтрола зададе и народният представител Тошко Йорданов от "Има такъв народ", според когото инфлацията в страната е много по-висока от обявената и много продукти са поскъпнали драстично за една година.

"Инфлацията е световен феномен, ако вие мислите, че в другите държави няма инфлация и спадат цените, както искате да спаднат в България, значи не разбирате как работи икономиката по принцип", отговори му премиерът Денков.

Денков: Единственото, което ни спира за еврозоната, е по-високата инфлация Вече не сме най-евтината работа ръка, като с повишаването на доходите сме изпреварили Унгария и България вече е предпоследна, каза още премиерът

Това, което може да направи правителството, е да създаде условия за конкуренция, така че инфлацията да спадне, и да повишава доходите на хората.

Фактите са, че България е на второ място отдолу нагоре, тоест с най-ниска инфлация в Централна и Източна Европа. Ние в нашия регион сме от отличниците, заяви Денков.

Инфлацията у нас е под тази от 2021 г. в края, тоест още преди да започне войната в Украйна. България е една от малкото страни в Европа, в която повишението на доходите е по-голямо, отколкото е реалната инфлация, подчерта министър-председателят.

"Благодарение на финансовия министър Асен Василев и неговата политика, която толкова много се опитвахте да предотвратите, България е една от малкото държави, в която хората живеят малко по-добре, отколкото живееха преди, въпреки трудните условия, в които се намира световната икономика", каза Денков.

Тренд: Българите са били по-щастливи през 2023 г. от предишните три години40% очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България

Той даде като пример социологически проучвания, които показват, че българите са оптимисти по отношение на 2024 г. Това е резултат и от работата на нашето правителство, и от работата и дейността по повишаване на доходите на хората, допълни премиерът.

По думите му, дефицитът е в рамките на 2,2 %, въпреки увеличените социални разходи и България стои много стабилно по отношение на финансовите си параметри, и по отношение на повишаване на доходите на хората.

Това е факт, който няма как да бъде скрит чрез правене на внушения, които нямат нищо общо със законите, по които се движи икономиката. Щяхме да имаме по-ниска инфлация, ако бяхме членове на еврозоната, каза Николай Денков.

2,2% ще бъде дефицитът в бюджета за 2023 г. Това е почти процент под заложения в бюджета от 3% и три пъти под апокалиптичните 6-7%

В рамките на участието си в парламентарния блиц контрол премиерът заяви още, че страната ни не трябва да „отрязва всякакви възможности за включване на нови енергийни източници“, за да не изпадне в ситуация, в която да се налага да внася електроенергия от съседни държави.

Повод за думите на Николай Денков бе въпрос от народния представител от „Възраждане“ Коста Стоянов, който обвини парламентарното мнозинство в лобизъм заради гласувания на първо четене Закон за енергията от възобновяеми енергийни източници. Според Стоянов това ще доведе до негативно влияние на рибарския сектор и туризма, след като в морските пространства могат да бъдат разполагани ветрогенератори.

Миналата седмица бях на посещение в Дания, където съществена част от енергията се получава от ветрогенератори. Всякакви твърдения, че ветрогенераторите ще изчезнат от европейската и световната енергийна сфера, са необосновани, каза в отговор премиерът.