Италианският остров Сардиния спада към списъка на петте "сини зони" на света – географски локации, в които живеят необичайно много хора на 100 и повече години.

Освен, че са дълголетници, местните жители са енергични и жизнени за възрастта си, а тонусът и доброто им настроение основно се дължат на храната.

Ако и вие искате да се възползвате от кулинарните ползи от диетата им, не е необходимо да се местите в Сардиния, пише CNBC.

Ето как да се храните като тях за по-дълъг живот:

1. Съставки, вдъхновени от Сардиния

Месото се използва пестеливо, а голяма част от хранителните продукти са отгледани на място и обикновено не съдържат пестициди, хормони, оцветители или захари.

Ето какво точно ще намерите в типичното сардинско меню:

  • Зеленчуци, зеленолистни салати, боб, нахут, домати
  • Продукти от козе и овче мляко с противовъзпалителни свойства, за които е установено, че понижават лошия холестерол
  • Червено вино от планинските райони, което има по-високи нива на полифеноли. Полифенолите са антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване от заболявания като диабет и сърдечни болести
  • Характерният за региона плосък хляб ("carta di musica"), направен от високопротеинова пълнозърнеста пшеница с ниско съдържание на глутен, което е основната съставка на италианската паста
  • Чай от магарешки бодил, който прочиства черния дроб, се пие ежедневно
  • Средиземноморската е най-ефективната и здравословна диета за 2024 г. Тя е на първо място в класацията на U.S. News & World Report за седма поредна година

    2. Отглеждайте сами храната си

    Сардинците обичат диворастящи аспержи, диворастящи зеленчуци, горски плодове и гъби.

    Не правете това сами без подходящо обучение, в противен случай може да рискувате да изядете нещо отровно, предупреждава CNBC.

    Ако не разполагате с лична градина, опитайте се да отделите малък парцел земя за отглеждане на основни продукти като: маруля, домати, босилек, магданоз и тиквички.

    Ако не разполагате с място за градина, можете поне да отглеждате подправки в саксии, за да са винаги свежи.

    Нищо не може да се сравни с яркия вкус на току що събрана от природата храна.

    Живей до 100. Каква е диетата в „сините зони“ според хитов сериал в NetflixМакар да не можем да живеем вечно, ако вземем пример от популациите в „сините зони“, бихме могли да удължим срока си на годност

    3. Яжте по-малко навън

    Сардинците обичат да готвят.

    Отделете време, за да се насладите на звуците от рязането на лук, смилането на чесън и смачкването на пресни домати за вкусен неделен сос.

    Постепенно можете да придобиете навика да готвите у дома.

    Ако работите на пълен работен ден, използвайте почивните дни, за да готвите на порции или да приготвяте ястия за два или три дни през седмицата.

    Вместо да гледате на готвенето като на задължение, отпуснете се и приемете процеса.

    Поканете семейството си да ви помогне в почистването и приготвянето на продуктите или поканете приятел, с когото да споделите удоволствието на чаша вино.

    3 месеца безплатен живот в Сардиния предлага програма за дигитални номадиОсвен наема за жилище с две спални, общината покрива разходите по комуналните услуги, сметките и таксите за обслужване

    4. Движете се

    Сардинците са активни през целия ден, особено в кулинарните си занимания.

    Те се грижат за овцете и козите си, търсят диворастящи зеленчуци, готвят, чистят и градинарстват.

    Макар че най-вероятно няма да пасете овце или да търсите гъби, все пак можете да намерите начини да останете активни през целия ден.

    Ако цял ден седите пред компютъра, настройте таймера на телефона или смарт часовника си на интервали от 30 до 45 минути, за да не забравяте да станете и да се разтегнете, или се разходете в обедната почивка.

    Когато включите повече движение в ежедневието си, това може да ви помогне да подобрите настроението си, а и да живеете по-дълго и здравословно.