УниКредит Булбанк представи своите ексклузивни инвестиционни решения за пазара на инвестиции в България чрез въвеждането на фондовете onemarkets. Богатият набор от инвестиционни стратегии осигурява на българските инвеститори възможността да се възползват от богатия опит на утвърдени лидери в управлението на активи като Fidelity, Pictet, J.P. Morgan, BlackRock, Pimco, Amundi и Allianz Global Investors.

На специално медийно събитие Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, и Борислав Генов, Директор Бaнкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, заедно с представители на партньорите на УниКредит във фонда onemarkets - Ищван Ал Хилал, CFA, ръководител на отдел "Централна и Източна Европа" във Fidelity International и Адриан Пуш, мениджър продажби за Австрия и ЦИЕ в Pictet Asset Management, представиха новата продуктова линия на групата - УниКредит - фонда onemarkets.

Тази уникална продуктова платформа предоставя ексклузивна възможност на всички европейски инвеститори, включително повече от 15 млн. клиенти на групата УниКредит, да инвестират във фондове активно управлявани в сътрудничество с водещи световни дружества за управление на активи. Инвестиционните стратегии на onemarkets Fund позволяват на българските инвеститори да се възползват от опита на световни лидери в управлението на активи, включително 5 от 10-те най-големи дружества за управление на активи в света за 2023 година.

По време на срещата Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, сподели, че през последните 20 години, като лидер в дистрибуцията на фондове в България с над 27% пазарен дял към 2023, УниКредит Булбанк приема отговорността да осигури на българските инвеститори достъп до най-качествените решения за спестяване и инвестиране в света.

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Тя коментира: „Мисията ни през последните 20 години остава същата - да разпространяваме знанията и да предоставяме достъп до възможности на все повече клиенти. Светът на управлението на активи предлага голямо разнообразие от инвестиционни решения, материализиращи доказания потенциал на капиталовите пазари. Целта ни е да предлагаме ефективни възможности за диверсификация на спестяванията, такива с все по-висока добавена стойност за българските инвеститори.”

Борислав Генов, Директор Бaнкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, акцентира върху огромния неразработен потенциал на българския пазар на инвестиции и възможността за постигане на доходност на българските инвеститори. Въпреки че инвестициите от домакинства и предприятия в активно управлявани фондове за последните 10 г. изпреварват 5 пъти ръста на депозитите, все още ( с 3 лв. на 100 лв депозит) страната е далеч от средните нива на инвестиции спрямо депозити при домакинствата в Централна Европа (16 евро спрямо 100 евро депозит).

Борислав Генов, директор Бaнкиране на дребно и член на УС на УниКредит Булбанк

„Българските инвеститори имат на разположение огромния потенциал на световните капиталови пазари, доказаващ се във времето. За да се възползваме от него, са ни необходими три неща – висок клас инвестиционни продукти, внимателно планиране и професионално управление – ние сме тук, за да им предоставим и трите“, сподели Генов.

Адриан Пуш, мениджър продажби за Австрия и ЦИЕ в Pictet Asset Management коментира: "Щастливи сме да си партнираме с УниКредит Булбанк и да предоставим на българските инвеститори експертния опит на Pictet Asset Management в областта на тематичните фондове. Мощни технологични, екологични и социално-икономически сили променят световната икономика. Ние определяме тези дългосрочни влияния с променящ потенциал като "мегатенденции". Стратегията на Pictet Asset Management дават възможност на инвеститорите да се възползват от тези трайни тенденции и от изключителния потенциал за растеж, който те предлагат."

Адриан Пуш, мениджър продажби за Австрия и ЦИЕ в Pictet Asset Management

Като независима, частна швейцарска финансова институция, Pictet Asset Management съхранява и увеличава богатството на клиентите си от 1805 г. насам. Pictet Asset Management е част от швейцарската финансова група Pictet Group, която управлява балансирана стратегия с фокус върху дългосрочните структурни фактори за растеж, като изменението на климата, дигитализация и демографския растеж. Водещата експертиза и дългогодишният опит на Pictet Asset Management е в областта на тематичните инвестиции с фокус върху екологични теми или сектори, ключови в концепцията за устойчивост.

"Радваме се да бъдем стратегически партньор на УниКредит в световен мащаб. Стратегията, по която работим заедно, напълно съответства на стратегията ни за продажби в ЦИЕ. Рисковият профил на дивидентните акции направи нашите решения досега най-продаваните акции в региона, а с фонда onemarkets сме убедени, че можем да достигнем още едно ниво нагоре ", коментира Ищван Ал Хилал, CFA, ръководител на отдел "Централна и Източна Европа" във Fidelity International.

Ищван Ал Хилал, CFA, ръководител на отдел "Централна и Източна Европа" във Fidelity International

Fidelity International е един от най-големите независими мениджър на активи в света, управляващ над 700 милиона долара във взаимни, пенсионни и индексни фондове. Управляващият актив все още е частно притежание, което позволява следването на дългосрочна стратегия. По отношение на стратегията на onemarkets, фокусът на Fidelity International е върху портфолио с ниска волатилност, съдържащо избрани компании с висока пазарна капитализация (над 4 милиарда долара) и история на високи дивиденти. Изборът на акции на компании, плащащи дивиденти, цели да превъзмогне пазарния цикъл, ограничавайки пазарната волатилност в сравнение с пазара на акции.

В резултат на партньорството с водещи имена в управлението на активи, УниКредит Булбанк, като част от групата УниКредит, доставя правилните инструменти за инвестиции чрез решенията на фонда onemarkets. Тези нови инвестиционни възможности представляват важна стъпка за развитието на българския пазар на инвестиции и предоставят на инвеститорите възможност да се възползват от потенциала на капиталовите пазари и да увеличат доходността на своите портфейли.