Най-малко 40 души са убити и над 100 ранени в терористичния акт в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието, предадоха световните агенции, като се позоваха на руската Федерална служба за сигурност.

Информацията обобщава БТА.

Руската прокуратура е започнала разследване за терористичен акт.

Руски медии първоначално съобщиха за взрив, за стрелба с автоматично оръжие и за пожар в голямата концертна зала по време на концерт на руската рок група "Пикник".

В концертната зала, намираща се в голям търговски комплекс в Подмосковието, има хиляди места. Не е ясно колко зрители е имало в залата.

Най-малко петима са били нападателите, открили огън с автомати по време на концерта. Руски медии казаха, че те са били в камуфлажни облекла.

Една трета от залата е в пламъци. Хеликоптери участват в гасенето на пожара. Десетки линейки, полиция, националната гвардия, специални сили, бяха изпратени в зоната.

Покривът на сградата, в която се намира концертната зала, може да рухне, според сведения в социални мрежи.

Смята се, че в горящата сграда може да има около 100 души, предаде DPA.

По-рано беше съобщено за около 100 евакуирани през подземията на залата. Съобщаваше се и за хора, намиращи се на покрива на сградата.

Украйна и прокиевски руски бойци казват, че няма нищо общо със стрелбата в Москва

Украйна казва, че няма нищо общо със стрелбата в Москва, предава AFP, цитирана от БТА, като цитира Михайло Подоляк, съветника на украинското президентство. Той определи стрелбата като терористичен акт.

"Нека да бъдем ясни, Украйна няма нищо общо с тези събития", увери в Телеграм Подоляк, чиято страна от две години се бори срещу руската инвазия.

Руски прокиевски бойци от легиона "Свобода за Русия", които се сражават заедно с украинските сили, също отрекоха да са замесени в убийствената въоръжена атаката в концертната зала в Подмосковието.

"Подчертаваме, че Легионът не се бие с руски цивилни", казва групата, която добавя, че отговорност носи "терористичният режим на Путин".

Вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални - Юлия, изказа съболезнования за жертвите на нападението. "Всички, които са замесени в това престъпление, трябва да бъдат открити и изправени пред съда", написа тя в социалната платформа X.

Медведев: Русия ще унищожи украинските лидери, ако те са свързани с атаката в Москва

"Ако се установи, че става дума за терористи на режима на Киев, те трябва да бъдат намерени и унищожени безмилостно в качеството им на терористи. В това число и на лидерите на държавата, която е извършила такава жестокост", заяви в Telegram бившият руски президент Дмитрий Медведев, който е фигура номер две в руския Съвет за сигурност.