Знаете ли, че от България се излъчват над 600 телевизионни канала, които достигат до милиони потребители в Европа, Африка, Южна Америка, Азия, както и се осъществява директна връзка до дори до далечна Антарктида? Или, че водещи световни компании като Disney и National Geographic Channel са сред бизнес клиентите на Vivacom?

Всичко това е факт и е възможно благодарение на високата експертиза на търговският и технически екип на компанията, както и на уникалната инфраструктура на наземната станция „Плана“, през която се предоставят сателитни услуги с най-високо качество и надежност. Съоръжението се намира южно от София, до с. Плана, като локацията е избрана заради добрата защита от смущения и близостта до столицата. Станцията е първото професионално съоръжение за сателитни комуникации у нас, построена е в средата на 70-те години на 20 век и първоначално се използва за международен видео обмен на Българска Национална Телевизия, както и за международни телефонни разговори. В „Плана“ се намират двете най-големи сателитни антени в страната с размери 18.3 м. Любопитно е, че с тези антени с директна спътникова връзка може да се покрие над 80% от населената територия на Земята. През 2016 г. Vivacom успешно завършва обновяването на телепорт „Плана“, който се превръща в едно от най-модерните съоръжения за сателитни комуникации в региона.

През 2021 г., Vivacom получава най-високия сертификат за поддръжка и управление на такъв тип наземни станции - Tier 4 от Световната телепорт асоциация (WTA). Това постижение класира станцията сред най-модерните съоръжения от този тип в света и нарежда Vivacom сред световните лидери в областта на сателитните услуги.

В началото на тази година сертификатът Tier 4 на станция „Плана“ беше подновен успешно, което показва, че съоръжението продължава да отговаря на всички високи стандарти на Световната телепорт асоциация. Те включват над 170 изисквания, които се проверяват и анализират на място – сред тях са локацията, напълно резервирано техническото оборудване, професионалната денонощна поддръжка и много други. В момента едва 31 съоръжения в света имат Tier 4 сертификат, което още веднъж затвърждава високото признание за станция „Плана“.

Като всеки друг съвременен технологичен отрасъл сателитните услуги също се развиват динамично и от 2021 г. Vivacom разширява дейността на станция „Плана“ с постоянни инвестиции. Съоръжението осъществява директни връзки на 4 континента и излъчва внушителните над 600 телевизионни канала, които достигат до милиони домакинства до различни континенти. Водещи световни компании като Disney, National Geographic Channel, Eutelsat и други се доверяват на сателитните услуги на станция „Плана“, което е показател за качеството и високата експертиза на екипа на съоръжението.