Наричат го зеленото сърце на Италия заради гористите му хълмове и липсата на излаз на море.

Но сега регионът Умбрия в центъра на Ботуша е на път да се превърне в туптящото сърце на страната – благодарение на новата си туристическа атракция.

Тя представлява най-високия по рода си пешеходен мост в Европа и се извисява на 175 м над огромна пропаст, пише CNN.

Съоръжението свързва Селано, средновековно село на около час път югоизточно от столицата на Умбрия -Перуджа и Монтесанто, селце от другата страна на река Виги в долината Валнерина.

Разходката по моста отнема около 30-45 минути.

Адреналинът обаче идва не само от висенето над пропастта или от наклона от 223 фута, който се издига към Монтесанто.

Така нареченият "ponte tibetano" ("тибетски мост") добавя допълнителна тръпка с отделените една от друга ламели на настилката, известни като "прекъснат протектор".

При около 1000 стъпала, които трябва да преминете по близо половин километър дългия мост, ако поставите крака си в неправилна позиция, нещата могат да се превърнат в "Игра на калмари". Добре, че са предпазните колани, които държат посетителите прикрепени към моста през цялото време.

Освен това, посетителите трябва да носят подходящи обувки и да са с ръст поне 120 см.

Кметът на Селано Атилио Губиоти коментира пред Corriere della Sera, че идеята на атракцията е "да се съживи районът и да се предотврати обезлюдяването".

Източна Умбрия, където е мостът, попадна и в центъра на опустошителните земетресения в Централна Италия през 2016 г. Някои села в района, като Кастелучио на границата със съседния регион Марке, бяха напълно разрушени, а местните жители и до днес още не могат да се върнат по домовете си.

Губиоти споделя надеждите си, че мостът ще доведе до нови бизнес инвестиции в района.

Мостът, който беше открит точно за уикенда на Великденските празници в Италия, приема максимум 90 посетители на час. В момента резервациите са отворени до 5 май, билетите се продават онлайн.

По очевидни причини лошото време може да доведе до затваряне на обекта. Но ако това се случи, в района има няма да ви е скучно. Селано, например, е в списъка на "Borghi più belli d'Italia" – група от изключително красиви селца в страната.

Снимки: Facebook | VisitSellano