Когато Серина Уилямс се завръща на Откритото първенство на Франция през 2018 г., само няколко месеца след първото си раждане, за победата ѝ над Кристина Плишкова се говори малко.

Вместо това, всички обсъждат стайлинга ѝ на корта: станалият вече емблематичен "котешки костюм".

И да, наистина има за какво да се говори.

"Нямах представа, че ще има толкова голямо влияние", признава Серина Уилямс пред CNN.

"Току що бях станала майка и се опитвах да бъда себе си. Беше страхотен момент. Не знаех, че ще предизвика такова вълнение."

Тогава обаче се намесва президентът на Френската тенис федерация Бернар Джудичели, който заявява, че на "Ролан Гарос" ще се въведе дрескод. "Човек трябва да уважава играта и мястото, на което е", допълва той.

На Уилямс е забранено да се появява с котешкия костюм - черен с червена лента през талията, на бъдещи турнири от Откритото първенство на Франция.

Решението предизвиква широка критика, особено от страна на великата тенисистка Били Джийн Кинг, която пише в социалните мрежи, че "полицейщината по отношение на женските тела трябва да приключи".

Това облекло обаче има сериозна цел – то подпомага кръвообращението на 23-кратната шампионка на сингъл от Големия шлем след трудното ѝ раждане. Въпреки това, тя заявява, че няма нищо против решението и коментарите на Джудичели.

Сега тенисистката споделя, че този костюм ѝ липсва.

"Обземат тъжни спомени", добавя тя с копнеж. "Иска ми се да мога да го облека, и разбира се, да играя и тичам по корта. О, какви хубави спомени", не крие емоциите си тя.

Уилямс, която за последно е участвала на US Open 2022 г. не е носила екипировката оттогава.

Считана за най-великата тенисистка за всички времена, тя твърди, че е "обсебена" от костюма, когато го облича за първи път, защото е "толкова различен" от всичко, което някоя жена е носила на корта в този, понякога считан за консервативен спорт.

По онова време Уилямс се чувства като "воин" в костюма или "кралица от Уаканда", визирайки измислената нация от филма на Marvel "Черната пантера".

И докато горещите дискусии се въртят около дрескода на корта и модата сред тенисистките, почти никой не повдига темата, че костюмът е създаден, за да помогне на Уилямс физически. В статия за CNN през 2018 г. тя описва как е била на косъм от смъртта при раждането на дъщеря си Олимпия, поради проблеми със съсирването на кръвта.

Ето защо държи изключително на практичният елемент при дизайна на въпросния котешки костюм.

"Обичам да нося поли", казва Серина. "Не ме разбирайте погрешно, те са като любимото ми нещо за носене на корта, но исках да съм сигурна, че кръвта ми циркулира, все още бях много притеснена от преживяването покрай раждането. Така че мисля, че трябваше и можеше да има разбиране около избора на това облекло."

Уилямс отдава дължимото на Nike, производителя на екипировката ѝ, за това, че знаят "как да предизвикат разговор", и ги хвали, че са успели "наистина да разберат спортиста".

"Мисля, че в този момент имах нужда да бъда разбрана. Току-що бях родила. Мисля, че по това време бебето ми беше само на няколко месеца. Защо изобщо играех? Не знам?! Имах толкова много проблеми с кръвта.

Те разбраха, че това, от което се нуждаех, беше нещо страхотно. Просто се вслушах в усещането си, а след това започна цялата дискусия около котешкия костюм, беше невероятно – и също така шокиращо", допълва тя.

Близо шест години след турнира в Париж, Уилямс казва, че майчинството я е научило да е "по-мила към себе си".

На същото учи и дъщеря си.

"По-добра съм по отношение на тялото си, по-прощаваща. И не само това, но и начинът, по който говоря с дъщеря си. Винаги ѝ казвам: "Има ли нещо хубаво, което можеш да измислиш за това момиче?". Защото просто искам винаги да мисли положително за себе си и за другите хора", допълва Серина Уилямс.

Снимки: X Serena Williams